Казват, че всеки четвърти човек на планетата страда от психическо

...
Казват, че всеки четвърти човек на планетата страда от психическо
Коментари Харесай

10 мистериозни психически заболявания

Казват, че всеки четвърти човек на планетата страда от психическо заболяване. Именно заради тази причина взехме решение да разгледаме най-необичайните от тях, с цел да потвърдим какъв брой тайнствен е в действителност човешкият мозък, написа obekti.bg, базирайки се на BrightSide.
Синдромът Квазимодо

Огледалната наркомания от време на време се трансформира в синдром на Квазимодо - болест, която се характеризира с хроническо неодобрение от себе си. Човек стартира да се счита за противен и непрекъснато си прави пластични интервенции, с цел да поправя минусите, които счита, че има. Повечето от болните не са удовлетворени от резултатите на интервенциите и се подлагат на нови и нови. Ако положението се утежни, може да прерасне и в дисморфофобия – заболяване, което се показва с невротичен боязън от физическите дефекти, повече от които в действителност не са действителни, а мними. Изследване на бразилски учени от университета в Сао Пауло сочи, че 14% от популацията на земята страда от тази болест.

Еротомания

Хората, страдащи от еротомания, са уверени, че някой е влюбен в тях (обикновено става дума за човек с доста по-висок обществен статус, да вземем за пример звезда). Тези съответни пациенти са сигурни, че въображаемите им обожатели показват привързаността си към тях посредством специфични жестове, секрети сигнали, телепатия или кодирани известия в медиите. Трудно е да се преодолее това заболяване – даже и в случай че хипотетичният почитател съобщи непосредствено „ не “. Пациент с еротомания ще интерпретира това като част от тактиката, съгласно която връзката би трябвало да се скрие от обществото.

Синдром на Капграс

Синдромът на Капграс, именуван още синдром или илюзия на двойниците е положение, при което засегнатия счита, че един или повече от околните му са сменени с непознати двойници, като той отхвърля да одобри повече тези хора за свои близки, пробва се да ги прогони и даже в множеството случаи се обръща към полицията. Това положение визира най-често дами, като в някои случаи засегнатите на моменти губят чувство за личната си еднаквост, като това става най-много, когато се погледнат в огледалото.

Това заболяване постоянно върви ръка за ръка с шизофренията.

И това е забавно: Какво съставлява мисфонията? - четете тази и още потребни вести на zdrave.to

Синдром на Фреголи

В този случай пациентите имат вяра, че всички хора, които срещат, са едни и същи. Те просто носят маски и се преобличат непрекъснато.

Синдромът е разказан за първи път през 1927 година – по това време едно момиче е било уверено, че е преследвано от двама артисти от театъра, който е посещавала. Те приемали формата на хора, които е познавала или срещала.

Синдромът на Адел

Синдромът на Адел се характеризира с вceпoглъщaщaтa, cтpacтнa, нo, зa cъжaлeниe, и нecпoдeлeнa любoв. Наскоро лекарите го разпознаха като психологично заболяване, което може да заплаши съществено здравето и живота на индивида. Те даже го съпоставиха с хазарта, алкохолизма и клептоманията.

Симптомите на това заболяване припомнят това на тежката меланхолия, само че могат да бъдат доста по-опасни. Преследване на обекта на желанията, самозаблуда, лъжливи очаквания, доброволна всеотдайност, игнориране на препоръките на приятелите, безразсъдни дейности и загуба на интерес към всичко останало.

Синдромът е кръстен на Адел Юго – дъщерята на френския публицист Виктор Юго, която се влюбва дефинитивно и окончателно в британския офицер Алберт Пинсън. Направен е филм за нейната история.

Криптомензия

При това характерно психическо заболяване човек не може да си спомни дали обещано събитие в действителност се е случило, или е било просто сън или небивалица. Например – пациентът не може да каже сигурно дали той е написал обещано стихотворение или го е прочел някъде преди този момент. С други думи – източникът на информация е тотално пропуснат. Човекът не може да дефинира дали дадена концепция му принадлежи или е на някой различен.

Синдромът постоянно върви ръка за ръка с жамевю (обратното на дежавю) - положение, при което човек изпада във краткотрайна некадърност да разпознае лица, места и обстановки и те му наподобяват непознати за известно време.

Синдромът на Алиса в страната на чудесата

Той е прочут също и като синдром на Tод или синдром на лилипутските халюцинации. Определя се като характерно психологично неврологично заболяване, което визира човешкото усещане.

Страдащите могат да изпитват въздействие на микропсия, макропсия и други проблеми във усещанията. Временното положение, постоянно е обвързвано с мигрена, мозъчни тумори, само че постоянно може да се свърже и с първите признаци на вируса на Epstein-Barr. Доклади демонстрират, че признаците на болестта са постоянно срещани в детството, доста хора страдат от тях в юношеските си години. Оказва се, че чувства, сходни на синдрома на Алиса в страната на чудесата могат да се усетят в началните етапи на съня. Счита се, че заболяването се предизвиква от необикновена електрическа интензивност в резултат на анормален приток на кръв в частите на мозъка, виновни за обработването на образното усещане.

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство, също ананкастно разстройство е разстройство обвързвано с тревогата, характеризирано от недоброволни натрапчиви мисли. Когато страдащият стартира да приема тези натрапчиви мисли, тогава стартира да развива тревога учредена на страха, че нещо неприятно ще се случи. Страдащият усеща, че наложително би трябвало да прави ирационални, отнемащи време дейности, с цел да в профил тревогата. Съществуват стопански загуби, тъй като лишават доста от времето на болния.

ОКР е четвъртата най-разпространена болест. Тази диагноза се слага също толкоз постоянно, колкото и диагноза за диабет и астма. В Съединени американски щати един на всеки 50 възрастни има това психическо разстройство.

Парафрения

Парафренията е композиция от параноидни самозаблуди и фикс идея за великолепие. Налудничавите хрумвания на пациентите постоянно вървят ръка за ръка с псевдо-халюцинации и „ лъжливи мемоари “. Болните се възприемат като владетели на света, приписват си величие, възвишен генезис, настояват, че са написали литературни шедьоври под тези псевдоними и така нататък Подобни хора са извънредно арогантни и мистериозни.

Множествено личностно разстройство

В този случай личността на пациента се разделя на голям брой обособени персони, като всяка една от тях може да има друг пол, възраст, народност, характер, умствени качества, гледни точки за света или даже болести.

Диcoциaтивнoтo личнocтнo paзcтpoйcтвo (нapичaнo oщe мнoжecтвeнo личнocтно paзcтpoйcтвo) ce cчитa зa peзyлтaт oт cepиoзнa тpaвмa в дeтcтвoтo, нaпpимep пoвтapящo ce физичecko, пcиxичecko или cekcyaлнo нacилиe. В този случай детето стартира да приема, че това, което му се е случило, в действителност се е случило на някой различен човек.

Най-поразителната история за сходно разстройство е обвързвана с изнасилвача Били Милигън, който е бил задържан в края на 70-те години на предишния век в Съединени американски щати. Оказва се, че цели 24 души са живеели в главата му.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР