Казусът възникна, след като в понеделник премиерът Денков обяви, че

...
Казусът възникна, след като в понеделник премиерът Денков обяви, че
Коментари Харесай

Вторият семестър трябва да се плати, след това сумата ще бъде върната

Казусът породи, откакто в понеделник министър председателят Денков разгласи, че страната ще поеме таксите на студентите и докторантите държавна поръчка и това ще стане още от втория учебен срок. Така се появи и въпросът би трябвало или не студентите да заплатят тази такса, защото заплащанията към този момент текат.

В УНСС таксите за втория учебен срок се заплащат сред 29 януари и 29 февруари. Плащането става онлайн. Студентите знаят за предвижданите промени. Някои от тях към този момент са платили таксата си и чакат да им върнат парите, други ще платят, трети изчакват края на февруари, с цел да видят дали ще се одобряват измененията в Закона за висшето обучение.

" Очакваме държавното управление да реши страната да ни поеме таксите. Не съм го платила и аз към момента очаквам съвсем крайния период да забележим какво ще стане дали ще би трябвало да ги плащаме въобще ", споделя студент.

" Не, към момента не съм я заплатил. Предстои възнаграждение. Предполагам, че университетът ще я върне в най-скоро време ", съобщи Илиян Чабуклийски, ръководител на Студентския съвет на УНСС.

За да стартира семестъра, законът ни задължава да вземем таксите за втория учебен срок, изясняват ректорите на УНСС и Музикалната академия.

Според Министерския съвет връщането на парите би трябвало да стане до два месеца от приемането на измененията в закона . В същото време се разгоряха и разногласия " за " и " срещу " смяната:

" Според мен равнището на образованието ще спадне " ;

" Според мен ще е доста потребно за студените, ще стимулира малко хората, тъй като тези такси на моменти ти идват отвън бюджета ".

Ректорите към момента проучват измененията и споделят, че пълноценно ще се възползват от месеца за публично разискване. Според финансовия министър има няколко аварийни пера в бюджета и в случай че Народното събрание реши тези пари ще бъдат дадени за студентите.

" Моето персонално мнение е, че е добре българските студенти да могат да се възползват от гратис обучение. Но метода, по който съгласно мен би трябвало да стане е както е програмата " Стамболов ", в случай че се възползвате пет години от гратис обучение по-късно да имате обвързване да работите две, три, четири години в страната ", разяснява финансовият министър Асен Василев.

Така страната ще може да си върне инвестицията, която е направила в студента.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР