Казусът със затворения храм Св. Николай Мирликийски (Руската църква) в

...
Казусът със затворения храм Св. Николай Мирликийски (Руската църква) в
Коментари Харесай

РПЦ назначи нов предстоятел на Руската църква в София. Досегашният отива в Йерусалим

Казусът със затворения храм " Св. Николай Мирликийски " (Руската църква) в столицата е напът да бъде позволен.

На днешното си съвещание Светият Синод на Руската православна черква дефинира протойерей Владимир Тищук за нов настоятел на Подворието на РПЦ в София. Той е клирик и на Виенската и Австрийската епахия на Руската черква. Понастоящем отец Владимир Тищук служи в храм " Св. Николай " във Виена. Досегашният предстоятел, архимандрит Васиан Змеев, който беше изпъден, поради шпионския скандал у нас е назначен за ръководител на съветската духовна задача в Йерусалим. От 21 септември досега Руската черква в София е заключена.

Доклад на Негово Високопреосвещенство Волоколамския митрополит Антоний, ръководител на Отдела за външни църковни връзки, за епархиите и енориите в чужбина:

1. Да се изрази безапелационен митинг по отношение на грубите и дискриминационни дейности на българските управляващи за изпъждане от страната под подправени предлози на представителя на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх, настоятеля на Руската православна черква в София архимандрит Васиан (Змеев), секретаря протоиерей Евгений Павелчук и служителя В. Бонко.

2. Да подкрепим позицията на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, изразена в писмото му до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от 4 октомври 2023 година

3. Да освободи архимандрит Васиан (Змеев) от длъжността представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх и предстоятел на Подворието на Руската православна черква в София, като изрази признателност за положените от него писания.

4. Да освободи протоиерей Евгений Павелчук от длъжността секретар на Подворието с изложение на признателност за положените от него писания и да го сложи разполагаем на митрополита на Минск и Заславл Вениамин.

5. Да назначи протойерей Владимир Тишчук, свещеник от Виенската и Австрийската епархия, за представител на Московския и на цяла Русия патриарх при Българския патриарх и предстоятел на Подворието на Руската православна черква в София.

6. Да освободи архимандрит Александър (Елисов) от длъжността началник на Руската богословска задача в Йерусалим с израз на признателност за положените от него писания и да го сложи разполагаем на Патриарха на Москва и цяла Русия.

7. Да назначи архимандрит Васиан (Змеев) за началник на Руската духовна задача в Йерусалим.

8. Да освободи от служба заместник-ръководителя на задачата йеромонах Дометиан (Маркарян) и да го сложи разполагаем на Майкопския и Адигейски архиепископ Тихон.

9. Да се освободи протойерей Максим Приходко от длъжността клирик на Испанско-португалската епархия по отношение на приключването на периода на командировката и да се изпрати разполагаем на Самарския и Новокуйбишевски митрополит Сергий.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР