Казусът е с адрес Пловдив Продължава съдебната сага за построения

...
Казусът е с адрес Пловдив Продължава съдебната сага за построения
Коментари Харесай

Собственици на панелно жилище си пристроиха балкон към сградата

Казусът е с адрес Пловдив

Продължава правосъдната сага за издигнатия спомагателен балкон към панелен апартамент в ЖР " Тракия ". Комисия от кметството в " Тракия " издаде заповед за премахването на терасата, която е строена своеволно от притежателите на жилището без каквито и да е документи. Проверка в архивите по снимане на Гугъл, демонстрират, че пристройката е изникнала още преди години в блок 254 вх. Б. на ул. „ Поручик Боян Ботев “, прецизира TrafficNews.

Допълнителният балкон на първия етаж е построен в чупка на блока. Тъй като единствената съществуваща тераса на жилището е присъединена към жилищната повърхност и преустроена в кухня, притежателите са решили да си изградя спомагателен, като размерите му са даже обширни за някои видове балкони от новото строителство - 1,51м./5,15м. Подът е подравнен с пода на жилището.

На към метър и половина от земята пред блока е вдигната хоризонтална стоманена структура от профили. Върху тях от същите по тип профили е заварена скара до фасадата на блока и по фасадата на новия балкон. За изход от дневната на жилището на балкона е употребява действителен прозорец, преустроен във врата. Всичко това обаче е осъществено без позволение за градеж, а терасата безусловно стърчи на панелния блок. Видимите довършителни работи по терасата са изпълнени след 2012г., което се открива от Street View на Гугъл към месец март 2012г.

Настоящият притежател на жилището обаче оспорва заповедта за унищожаване на балкона си към този момент повторно, откакто делото бе върнато от Върховен административен съд за ново разглеждане с изказвания, че той единствено е направил ремонт на терасата през 2012г., само че е употребявал преди този момент изпълнена стоманена структура, присъединяваща го към фасадата на блока и че тази структура е инсталирана от предходния притежател.

Това се удостоверява и от налична сателитна фотография от месец април 2011г. На сателитната фотография се вижда покрива на балкона, който явно е бил издигнат към този месец. Състав на Административният съд обаче преценява, че балконът не дава отговор нито на условията за строителство през 2000 година и в този смисъл е неприемлив по разпоредбите, работили към годината на създаване. Не е позволен за осъществяване и по в този момент настоящите правила.

Така съда дефинира, че градежът на спомагателна тераса не дава отговор на условията за толерантност и е противозаконен, сбъднат без строителни бумаги. Така магистратите още веднъж подреждат премахването на терасата.

Преди обаче заповедта, издадена преди повече от 2 години, да влезе в действие, притежателите имат право да апелират още един път пред Върховен административен съд. Остава въпросът дали този път и касационната инстанция ще удостовери, с цел да се премине към бутането на своеволно издигнатата тераса.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР