Казанлък. Започна продажбата на билети за проявите от програмата на

...
Казанлък. Започна продажбата на билети за проявите от програмата на
Коментари Харесай

Стара Загора: Започна продажбата на билети за проявите от програмата на Чудомирови празници `2019 в Казанлък

Казанлък. Започна продажбата на билети за деянията от програмата на Чудомирови празници `2019 в Казанлък, сподели за Радио „ Фокус ” шефът на Литературно-художествен музей „ Чудомир ” - Казанлък Добрина Матова. Тя разясни, че тази година в афиша на празниците са включени редица национални събития. Едно от трансформиралите се в традиция събития е Национална научна конференция, която събира водещи имена в българското литературознание и изкуствознание, обединени към проучването на удомировото творчество. Докладите от конференцията се издават всяка година в алманах, като към този момент има издадени три такива.
За първа година ще се организира Национална кръгла маса по проблемите на Фолклора с присъединяване на ръководители на професионални художествени сформира от цялата страна, представители на Съюза на музикалните и танцови дейци в България и Министерство на културата.
В рамките на празниците ще се организира и Национален фолклорен конкурс за хумористична ария и комичен танц „ Златен Тръндафил “ -
„ Добра и стойностна традиция е в празниците да се организират събития ориентирани напълно към ученическата публика ”, сподели Матова. Такива са „ Малките нашенци “ - народен конкурс за радостна детска рисунка, „ Присмехулници “ - народен конкурс за детска хумористична творба, „ Чудонемирчета “ - детски конкурс за осъществяване на хумористична творба, изнесени работилници с присъединяване на възпитаници от Националното учебно заведение по пластични изкуства и дизайн „ Акад. Дечко Узунов “.
От няколко години се предизвикват и прояви свързани с ученическото четене. От начало те бяха ориентирани единствено към възпитаници от Община Казанлък. През 2017г. за първи път в програмата бе включена проявата Национално ученическо четене на чудомирови разкази „ Да открием Чудомир “. Целта му бе разпространение живота и творчеството на Димитър Чорбаджийски-Чудомир. „ Този деклариран интерес ни насочи през 2018г. да обявим ученическо четене измежду българските неделни учебни заведения в чужбина, финансово подпомагани от Министерство на образованието. Тази самодейност също откри своите почитатели. Сред участващите, наградени бяха учебните заведения в Австралия, Испания, Италия и Англия ”, разясни Матова.
Организаторите плануват тази година Ученическото четене да бъде върху чудомировите разкази, включени в книжката за деца „ Жълтото петле “. Книгата е илюстрирана с картини на Чудомир и съдържа 10 подбрани разкази за деца. Издадена е със съдействието на Фондация „ Чудомир “ и Литературно-художествен музей „ Чудомир “. В нея е включен и аудио-видео файл с част от разказите, предопределен за деца в неравностойно състояние.
Цената на билетите за другите платени прояви- концерти и театрални постановки е сред 10 до 25 лв.. Билети се закупуват от Информационния център на улица " Искра " 4 в Казанлък.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР