Казанлък. Паметникът на връх Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени обекта

...
Казанлък. Паметникът на връх Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени обекта
Коментари Харесай

Арх. Дора Иванова, Фондация „Проект Бузлуджа“: Паметникът на връх Бузлуджа е сред 12-те най-застрашени обекта от културното наследство в Европа

Казанлък. Паметникът на връх Бузлуджа е измежду 12-те най-застрашени обекта от културното завещание в Европа. Това сподели за Радио „ Фокус “ арх. Дора Иванова, шеф на Фондация „ Проект Бузлуджа “ и създател на плана за реституция на паметника. Тя изясни, че класацията е част от Програма „ Седемте най-застрашени “ на публично придвижване „ Европа Ностра “, а програмата е подкрепена от Института на Европейската капиталова банка. „ Става въпрос за едно отличие и е апел за деяние от наша страна. Това е полуфиналът “, уточни арх. Иванова и добави, че финалът ще бъде на 15 март, когато ще бъдат обявени седемте най-застрашени обекта на културното завещание в Европа. „ Ако Бузлуджа бъде част от тях, „ Европа Ностра “ ще се погрижи да бъде направен повсеместен проект за избавление на постройката, ще бъдат направени проект за деяние и оферти за бъдещо предопределение, ще бъдат посочени благоприятни условия за финансиране “, съобщи тя. „ Опазването на паметника ще бъде подкрепено на едно доста високо европейско равнище “, посочи арх. Иванова.
Дали постройката ще бъде част от седемте най- застрашени в Европа обекти, зависи и от реакциите и желанието за опазването и тук на място, в България. „ Имайки поради, че „ Европа Ностра “ е показана в над 40 страни, за тази стратегия са кандидатствали стотици планове. Това, че Бузлуджа е определена за една от 12-те най-застрашени здания, би трябвало да ни приказва, че тук в България имаме едно доста скъпо украшение на културното завещание. И в случай че тук я виждаме като политически разграничителен обект, то за Европа е пределно ясно, че този монумент е полезност на европейско равнище. Смятам, че този нов подтекст, че Бузлуджа е европейска полезност е най-важното в тази номинация “, изясни
сподели арх. Дора Иванова.
Предложението за паметника на връх Бузлуджа към Програмата на „ Европа Ностра “ за седемте най-застрашени обекта на културното завещание е изпратено от Фондация „ Проект Бузлуджа “, а документите е направена от арх. Дора Иванова. Предложението е прегледано и оценено от екип от специалисти в разнообразни области.
Арх. Иванова изрази задоволството си от обстоятелството, че Областна администрация Стара Загора и Община Казанлък са дейни сътрудници на фондацията в дейностите за запазване на паметника на Бузлуджа. Благодарение на напъните на Областния шеф Гергана Микова е обезпечена денонощна защита на паметника, като по този метод е спрян вандализмът на това място. „ Ангажираността на локално равнище доста ме радва и считам, че би трябвало да се употребява този миг, в който имаме сътрудници, поддръжка и самопризнание и на европейско равнище. Мисля, че в този миг и страната със своите решаващи дейности би трябвало да поеме отговорност и да работи в вярната посока в България “, сподели в умозаключение арх. Дора Иванова.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР