Казанлък.Детски летен празник под наслов Наследниците на Чудомир организират Литературно-художествен

...
Казанлък.Детски летен празник под наслов Наследниците на Чудомир организират Литературно-художествен
Коментари Харесай

Стара Загора: Детски летен празник под наслов „Наследниците на Чудомир” организират в Казанлък Литературно-художествен музей „Чудомир” и Театър „Любомир Кабакчиев

Казанлък. Детски летен празник под наслов „ Наследниците на Чудомир ” провеждат Литературно-художествен музей „ Чудомир ” и Театър „ Любомир Кабакчиев ”. Това сподели за Радио „ Фокус ” шефът на музея Добрина Матова. Тя разясни, че децата ще имат опция да се срещнат с книжката „ Спасителите на тъмната луна ”, чийто създател е Томас Виргили, а художник-илюстратор Георги Гечев, и двамата наследници на Чудомир. Творбата на единайсетгодишния публицист ще бъде показана благодарение на актьорите Георги Атанасов и Десислава Вулева. Томас Виргили е роден Рим. Обича да рисува, да написа, има креативен умения – прави репродукции на картини на Чудомир, разнообразни сувенири от подръчни материали. Той основава лични детски театрални постановки, като самичък си създава куклите.
Томас обича България, учи с обич български език. Когато е в България и в Казанлък той е чест посетител на Литературно–художествен музей „ Чудомир ".
Любовта му към Чудомир и неговото творчество идва от страна на майка му Антония Петрова Илинова, която по специалност е лингвист.
Художникът Георги Гечев е роден в Казанлък. Той и Антония са пра-пра внуци на учителя държавник Георги Чорбаджийски, брат на писателя Димитър Чорбаджийски - Чудомир.
През ученическите си години Георги се увлича по комикси, фантастика, анимация и кино. Следва в Художествената академия и по-късно учи в Колеж по цифрови изкуства в Торонто. Специализира кино монтаж и снима късометражни филми.
На лятното тържество ще бъде показана и изложбата на детски рисунки „ Да оцветим прочетеното ”.
Детският празник ще се състои на 11 юли, четвъртък, от 10.00 часа в музей „ Чудомир ”.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР