Казанлък. 25 деца на възраст между 7 и 13 години,

...
Казанлък. 25 деца на възраст между 7 и 13 години,
Коментари Харесай

Стара Загора: Деца от Школата по изобразителни и приложни изкуства „Арт линия” в Казанлък прерисуват картини на Дечко Узунов

Казанлък. 25 деца на възраст сред 7 и 13 години, ученици на Школата по изобразителни и приложни изкуства „ Арт линия ” вземат участие в следващото издание на креативния план „ Български художници ”, сподели за Радио „ Фокус ” ръководителят на школата Ваня Запрянова. Тя разясни, че тази година дребните създатели прерисуват картини на бележития български художник, роден в Казанлък Дечко Узунов. Картините са включени в изложбата, която Художествената изложба в Казанлък откри през месец февруари във връзка 120-та годишнина от рождението на художника.
Проектът води своето начало от 2007 година, когато ученици на школата рисуват реплики на Чудомирови картини. Чудомировото творчество е част от плана годишно от 2010 година до 2016 година. Всички събрани детски произведения са обединени в изложбата „ Нашенци преди и в този момент ”, като сбирката наброява над 100 произведения.
Вторият български художник, който децата прерисуват е Владимир Димитров – Майстора. В продължение на 4 месеца са основани над 40 рисунки, показани в изложбата „ Българските мадони ”.
Картините на Иван Милев са идващите, които рисуват децата от „ Арт линия ”, във връзка 120 години от рождението на художника. „ За да се докоснем и бъдем по – покрай художника, ние рисувахме в Стоян Стайновата къща фрески на Милев, както и други негови оригинали, обединени от концепцията „ Наследници на Иван Милев ” „, сподели Ваня Запрянова.
По мотив 110 години от рождението на различен огромен български художник, роден в Казанлък – Ненко Балкански, дребните художници от „ Арт линия ” рисуват негови произведения.
Ваня Запрянова акцентира, че като създател и възпитател има вяра в смисъла на този метод на образование, който е потвърден в международната процедура. Тя означи, че картините, които младите създатели ще основат, могат да бъдат показани както в Казанлък, по този начин и в страната, а за какво не и зад граница. Ваня Запрянова съобщи, че по този начин ще бъде продължено наследството на Казанлък, прочут като град на 100-те художници.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР