Казахстан за трети път се отказа от парада на 9

...
Казахстан за трети път се отказа от парада на 9
Коментари Харесай

Защо Казахстан отмени парада в чест на Деня на победата

Казахстан за трети път се отхвърли от парада на 9 май. Ако през предходните две години пандемията беше посочена като причина, този път управляващите избраха да се въздържат от пояснения. Решението беше взето сега, когато емисарят на Държавния департамент беше на посещаване в републиката и откакто администрацията на президента Токаев увери, че Казахстан ще съблюдава глобите против Русия. Нима съдружник, избавен от протест, реши да показва непризнателност?

Казахстан няма да организира церемониал за Деня на успеха тази година, оповестиха от пресслужбата на Министерството на защитата на републиката в сряда. Миналата и предната година парадите на 9 май в Казахстан бяха анулирани поради пандемията. Но този път военното ведомство не уточни повода за това решение. От Министерството на защитата прецизираха, че в Казахстан ще се проведат военно-патриотични събития, обособен блок от които планува удостояване на ветераните от Великата отечествена война и въоръжените сили на републиката. Но решението да се изостави главното възпоменателно събитие в среда, където рестриктивните мерки за ковид към този момент са анулирани, повдигна въпроси. При липса на публично пояснение се появиха няколко версии.

Първата, чисто икономическа, беше озвучен от Айдос Сарим, народен представител от Меджлиса - Народното събрание на Казахстан - от ръководещата партия „ Аманат “. „ Не сме провеждали паради от четири години. Преди това имаше епидемиологични, в този момент стопански аргументи “, изясни Сарим пред радиостанцията „ Говори Москва “. „ По-добре е тези пари да се харчат за по-рационални задания: обезпечаване на живот, военна подготовка на бойците. Имаме голям брой нерешени проблеми: остарели казарми, остаряло съоръжение впрочем “, добави той.

Втората, политическа, версия е дефинирана от някогашния прессекретар на държавното управление, някогашен кандидат-президент от опозицията Амиржан Косанов. „ Сега не е нито времето, нито мястото за осъществяване на такива помпозни паради “, сподели Косанов пред канала в „ Телеграм “ „ Радиоточка “. Според него „ не е моментът да дрънкате със сабя, да покажете мускулите си “, когато в постсъветското пространство се водят огромни военни дейности, които засегнаха двете някогашни руски републики.

Но в съветския парламент решението на Нур-Султан беше признато с схващане. „ Самите казахстанци бяха неспокойни до неотдавна и като цяло светът в този момент е разтревожен. Не е най-хубавото време за церемониал. Мисля, че Казахстан се ръководеше от това, когато вземаше решение “, цитира счита Леонид Калашников, ръководител на комисията на Държавната дума по въпросите на Оперативно-наблюдателно дело.

Интересен е обаче подтекстът, в който Нур-Султан разгласи анулацията на парада на 9 май. Това се случи в миг, когато държавният заместник-секретар на Съединени американски щати по гражданска сигурност, народна власт и права на индивида Узра Зея беше на посещаване в Казахстан на тридневно посещаване. Високопоставен чиновник на Държавния департамент дойде, с цел да участва на първата среща на Диалога на високо равнище по отношение на правата на индивида и демократичната промяна. Точно в сряда тя сподели, че Вашингтон приветства поддръжката на Нур-Султан за териториалната целокупност на Украйна. „ Приветстваме и вашата поддръжка и схващане за глобите, наложени от интернационалното демократично общество против съветското държавно управление “, съобщи дипломатът пред локални медии.

По време на визитата Зея се срещна с ръководителя на комисията по интернационалните въпроси, защита и сигурност на Меджлиса Айгюл Куспан. Според Куспан над 30 години дипломатически връзки Казахстан и Съединени американски щати са открили „ тясно съдействие “. Тя означи и сходството на позициите на двете страни при решаването на " настоящи проблеми и закани ".

Появата в Нур-Султан на почитан емисар от Вашингтон удостовери догатката, което беше направено по-рано. Партньорът на Русия в ЕАЕС и съдружник от ОДКБ, който в действителност дължи на Москва спасението си от януарския протест, в този момент избира да лавира сред Русия и Запада, заемайки от ден на ден страната на Запада. Казахстанският наедрял бизнес се характеризира с сходно държание. Но сходни искания се насочат и към политическия хайлайф.

Тимур Сюлейменов, първият заместник-ръководител на президентската администрация на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, провокира сериозен резонанс при започване на април. Докато беше на посещаване в Брюксел, той даде обещание, че Казахстан няма да бъде инструмент за заобикаляне на глобите, които Съединени американски щати и Европейски Съюз постановиха на Русия. „ Ще се съобразим със глобите. Въпреки че сме част от стопански съюз с Русия, Беларус и други страни, ние също сме част от интернационалната общественост. Затова последното нещо, което желаеме, е да бъдат приложени вторични наказания на Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на Казахстан”, съобщи първият заместник-ръководител на президентската администрация.

„ Отказът на Казахстан да ни помогне да заобиколим глобите и анулацията на парада на успеха на 9 май сигурно са свързани. Токаев желае да покаже, че западната позиция е по-важна за него от Москва. Освен това той не желае личната му войска по някакъв метод да бъде разпозната с съветските въоръжени сили на фона на украинската спецоперация в очите на Запада “, сподели Владимир Лепехин, общоприет шеф на Института за ЕАИС.

Токаев споделя, че Казахстан води „ способена многовекторна политика “ и не се забърква в идеологически разногласия, напомня политологът. „ В тази структура съветските ползи за Нур-Султан се оказаха едвам на четвърто място - след проислямските, прокитайските и прозападните. Казахстан не зае нищо повече от неутрална позиция в актуалната икономическа и идеологическа война на Запада против Русия “, оплаква се специалистът.

Андрей Грозин, началник на отдела за Централна Азия и Казахстан в Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело, допуска, че анулацията на парада е индиректно обвързвана със събитията в Русия. „ Вижте какво се случва в този момент в Новоросийск, където се ремонтират тръбите на Каспийския тръбопроводен консорциум след бурята. Той обезпечава 80% от износа на всички въглеводородни първични материали на Казахстан. Ремонтът лишава доста време. Ако тръбите не бъдат оправени доникъде на април, казахстанската стопанска система ще преживее доста сериозен потрес. Може би някои хора в Казахстан считат, че Русия може да бъде по-активна в съживяването на тази доста значима инфраструктурна единица?”, пита риторично Грозин. От друга страна, след всеобщи погроми и опит за протест през януари, казахстанските сили за сигурност като цяло се пробват да не притеглят доста внимание към себе си, напомня той. „ В очите на обществото казахстанската войска в този момент въобще не наподобява като неразрушима и именита. Може би това е повода за нежеланието да се напомня какъв брой срамна се появи единствено преди три месеца “, сподели Грозин.

„ Казахстан е наясно какъв брой мъчително реагира Москва на всички стъпки, които могат да бъдат изтълкувани като пренебрежение към паметта на Великата отечествена война. Казахските елити не работят толкоз жестоко. Ето за какво не трябва да търсите политически аргументи тук, макар че в самата Русия сигурно ще има доста хора, които желаят да поясняват този акт по този метод “, уверен е Грозин.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР