Кайро. Съвместна египетско-японска археологическа мисия, извършваща разкопки в северната част

...
Кайро. Съвместна египетско-японска археологическа мисия, извършваща разкопки в северната част
Коментари Харесай

РИА Новости: Японски археолози откриха катакомби с мумии в Египет

Кайро. Съвместна египетско-японска археологическа задача, извършваща разкопки в северната част на античния египетски некропол в Сакара, покрай Кайро, откри неповторима гробница-катакомба с мумии, датираща от римския интервал от I-II в., оповестиха от египетското Министерство на античните монументи, представени от РИА Новости .
Администрацията на археологическия комплекс изясни, че откритието е направено в тази част на Сакара, която в никакъв случай до момента не е била изследвана.
" Катакомбите са построени от глинена тухлена структура с вътрешно стълбище, спускащо се в пространствата, издълбани във варовиковата канара ", съобщи японският археолог Нузумо Каваи пред кореспонденти. Според него в нишата на гробницата учените са разкрили каменно пано с издълбани древноегипетски богове и надписи на гръцки, няколко скулптури и мумии.
Според представители на министерството гробницата е първото заравяне от римския интервал, намерено в Сакара.
В археологическия комплекс Сакара наоколо до египетската столица има античен некропол, чието първо заравяне датира от І династия на фараоните (XXXI - XXIX в. Пр. Н. Е.). Един от най-известните монументи на Сакара е стъпаловидната пирамида на Джосер.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР