Кавърма от рапани с пресни подправки и желе от шардоне

Кавърма от рапани с пресни подправки и желе от шардоне ...

Кавърма от рапани."Кавърма от рапани с пресни подправки и желе от шардоне" е пълното име на тази авторска рецепта на Стоян Кирин. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече заСтоян Кирин - тук, а за проекта - в края на текста.

Използвайте предварително почистени и сварени рапани. Запържете ги слука и гъбите. Добавете доматено пюре. Овкусете с чубрица, джоджен и мащерка. Прибавете рибен бульон и печени чушки, нарязани на кубчета. Гответе, докато остане на мазнина. Гарнирайте с пресни билки.

За желето използвайте шардоне барик (отлежало в дъбови съдове). Кипнете го в касерол. Овкусете със сол и пипер и прибавете предварително разтворения във вода желатин. След като изстине, формовайте и гарнирайте.

Необходими продукти за 2 порции

150 г рапани
100 мл рибен бульон
50 г печени червени чушки
30 г печурки
30 г бейби лукчета (балучка)
30 г домати конкасе
30 г чери домати
20 г доматено пюре
1 г чубрица
1 г джоджен
1 г мащерка
50 мл бяло вино шардоне барик
15 г желатин
1 г бял пипер
1 г сол

В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което трябва да знаете за:Съвременна българска кухня (87)

Източник: dnevnik.bg