Катя Ташева е българка, която живее от петнайсет години в

...
Катя Ташева е българка, която живее от петнайсет години в
Коментари Харесай

Личен разказ за коронавируса: защо е важно да си останем вкъщи

Катя Ташева е българка, която живее от петнайсет години в Берлин, Германия. Тя е певица, само че и работи за неправителствена организация като преводач за хора от Източна Европа. Към момента на изявлението за " Дневник " Катя Ташева се лекува в дома си 11 дни от ковид.

До 25.03 инфектираните с ковид в Германия са 31 554, като новите доказани случаи са с 4 118 повече спрямо предходния ден. Данните са на Роберт Кох Институт.

Какви бяха първите Ви признаци?

- Преди две седмици получих една доста особена суха кашлица на горните дихателни пътища, съпроводена с главоболие. На идващия ден това се ускори и стартира да ме втриса, подвигнах температура, тялото стартира да ме боли, бях доста отпаднала. Много необичайно и ново чувство, не беше като грип, макар че признаците са доста сходни. Но кашлицата и тази тежест, като че ли слон ти е седнал на гърдите, ми се коства, че вършат чувството друго. Но нямаше по какъв начин да се тествам незабавно, тъй като беше петък и никой не отговаряше на горещата телефонна линия. Трябваше да изчакам до понеделник.

Как постъпихте, с цел да се потвърдят подозренията Ви?

- Има гореща линия, на която хората могат да се обаждат, само че тя непрекъснато дава заето. Въпрос на шанс е да се свържеш, с цел да ти бъде помогнато. Най-добре е човек да звънне на персоналния си доктор, само че и това е доста мъчно, тъй като огромна част от лекарите отхвърлят да тестват. Голяма част от лекарите тук също нямат маски, екипировка, дезинфектанти. За мой шанс моят персонален доктор ме взе на съществено и се разбрахме да отида, с цел да ме тестват. Направиха го съвсем на изхода на постройката, в която е кабинетът, тъй като е неразрешено да вляза вътре. Медицинската сестра имаше маска и ръкавици, само че за жалост единствено толкоз. Тестът съставлява четчица, с която се взима проба от носа и устатата. На идващия ден към този момент знаех, че съм с ковид. От тогава насам всеки ден на мен ми звънят от районния център по опазване на здравето, с цел да ревизират по какъв начин съм и да наблюдават положението ми.

Подобрява ли се положението Ви?

- Да, усъвършенствам се, въпреки че при всеки човек е друго. Първите четири дни се усещах зле, по-късно като че ли не бях болна, съвсем не кашлях и след няколко дни още веднъж се възвърна. Така че, моят зов към хората е, даже и да се усещат по-добре, да си стоят у дома, тъй като положението се трансформира. А и вирусът не " излиза " от тялото толкоз бързо и човек е инфектиран. Би трябвало на 28 март да изляза " на независимост ", само че изискването е два дни преди този момент да не съм имала никакви признаци. Ако имам, ми споделиха, че карантината ми ще се удължи с още 14 дни. Засега ми споделиха, че не вършат тест най-после, тъй като човек развива антитела и е доста евентуално пробата да се окаже положителен, защото засича антителата.

С какво се лекувате?

- Засега заобикалям да взимам медикаменти. Така или другояче за момента няма медикамент против коронаворис. Единствено взимам парацетамол за високата температура и вероятно болкоуспокояващи. Аз имам шанс, че не кашлям толкоз доста. Но мои другари, които са с ковид и кашлят непрекъснато, взимат сироп за кашлица и лежат по стомах, с цел да може да се облекчат белите им дробове. Не би трябвало да се подценява обстановката. Имам другари, които безусловно две седмици са с висока температура, имат и болки в бъбреците.

Познавате ли други хора, инфектирани с ковид?

- Познавам най-малко 5-6 индивида, които са инфектирани с ковид. Една част от тях са доказани с тест, а за други, най-малко по признаците, е несъмнено, че са инфектирани, въпреки че не са им взимани проби. Имам познати, които са чакали пет часа в болница, в препълнена чакалня. След пет часа очакване тест им е отхвърлен, тъй като просто няма задоволително проби и самият медицински личен състав изнемогва.

Но даже и инфектиран с ковид да е с леки признаци, би трябвало две седмици да си стои у дома, тъй като е инфектиран. За благополучие имам другари, които пазарят за мен и ми оставят храната пред вратата. Аз изчаквам да си тръгнат и тогава излизам да си взема продуктите. Така няма никакъв контакт сред нас.

Знаете ли по какъв начин се заразихте?

- Имам единствено доктрина, тъй като в седмицата преди да получа признаците си, имах доста деен обществен живот. В последна сметка, по какъв начин съм се заразила не е и толкоз значимо. Със сигурност нито съм пътувала, нито съм имала контакт с хора, които са били да вземем за пример в Италия или Китай. Което на мен ми демонстрира, че този вирус се популяризира доста по-лесно в сравнение с ние чакаме. Според мен броят на хората, които нямат признаци, само че са заразни, е доста огромен и даже няма по какъв начин да разберем какъв е.

Знаете ли, дали с приятелите Ви с ковид, взаимно сте се заразили?

- Единствено една позната имам, с която може взаимно да сме се заразили, не сме доста сигурни. Но с останалите не сме се виждали от към месец. Заразата в действителност доста бързо се популяризира.

Аз изчаках да науча резултата си и се обадих на всички, с които съм имала контакт през последните към четиринайсет дни, с цел да може да вземат ограничения и да си останат у дома. Защото даже и да нямат признаци, е доста евентуално да се заразни. Някои от тях са имали доста леки признаци, леко главоболие и кашлица, само че не знаят, дали са с ковид, тъй като нямат достъп до тест. А в Германия няма частни лаборатории, както ги има в България. Всичко е следено от здравното министерство и се заплаща доста за здравно обезпечаване.

Според твоите усещания съблюдават ли хората рестриктивните мерки, с цел да не се популяризира ковид?

- Хората, които не знаят защо става дума и не могат да си показват заплахата, подценяват възбраните. От няколко дни са по-строги рестриктивните мерки. Забранено е на повече от двама индивида да имат непосредствен контакт на улицата. И то би трябвало да най-малко метър и половина разстояние сред тях. Затворени, несъмнено са заведенията, всички детски площадки са заградени с лента. В магазините също към този момент би трябвало да се съблюдава отдалеченост. В Германия до преди няколко дни хората към момента се блъскаха на опашки.

И защото учебните заведения са затворени, част от хората, които работят да вземем за пример в музикално учебно заведение, здравното министерство, по този начин да се каже, ги " дърпа към себе си ". Причината е, че нямат задоволително чиновници, с цел да звънят по телефона на такива като мен. Така че, може би ми се обажда някой преподавател по музика, флейта или чело, с цел да ме попита по какъв начин съм. Много е значимо да се наблюдава обстановката. Но, по-голямата част от учителите са си заети да преподават отдалечено.

Вас какво ми стимулира да разкажете за ковид?

- Аз в началото се дърпах и описах единствено на околните си другари. Но, в един миг осъзнах, че има прекалено много хора, които си мислят, че коронавирусът е нещо пресилено. Аз мога да описвам, тъй като имам шанс, че признаците ми са относително леки.

Стори ми се необичайно да запиша видео, в което изяснявам какъв брой ми е зле. Не знаех по какъв начин да го направя, бях много тъжна от цялата обстановка, а и изтощена от карантината. И доста ми се пееше в този миг, с цел да изразя страстите си.

Публикацията на Катя Ташева във Facebook може да видите тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1054)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР