Катя Крънчева е управител на Счетоводна кантора К и К,

...
Катя Крънчева е управител на Счетоводна кантора К и К,
Коментари Харесай

Несъобразени утежнения за бизнеса се предлагат в закона за извънредното положение

Катя Крънчева е шеф на Счетоводна адвокатска фирма К и К, дълготраен сътрудник на редица дребни и междинни български и непознати компании и основател на уеб страницата КиК Инфо - платформа за налози и счетоводство. Текстът е от уеб страницата й.

Вчера в края на работния ден група депутати от ГЕРБ са внесли оферти към Законопроекта за ограниченията по време на изключителното състояние, оповестено с решение от 13 март 2020 година на Народното събрание, с входящ номер 054-04-67 от 18.03.2020 година

В него се планува смяна на режима за установяване и внасяне на предплатените вноски за налога върху облагата за 2020 година, което на практика съставлява

натоварване за компаниите в миг, в който другите европейски страни плануват ограничения за облекчение

на бизнеса поради COVID-19.

Промяната се състои в това, че досега предприятията, които са задължени да внасят предплатени вноски за корпоративен налог, сами дефинират размера му на база на прогнозната си облага за годината. В година на предстоящ срив за редица бизнеси, се предлага предплатените вноски за корпоративен налог за първите шест месеца от 2020 година на всички компании да бъдат изчислени служебно от Национална агенция за приходите на база на 1/2 от облагата за 2018 година, която бе една добра година с регистриран стопански растеж, без право тези вноски да бъдат променяни при предстояща загуба за годината. Често това ще значи надвнасяне на налог при обстановка на загуби, банкрути и битка за оцеляване, при обстановка в която работодатели ще се чудят от къде да намират средства за заплащане на заплати и осигуровки. Отделно доста компании са били на облага през 2018 година, само че са прекъснали активност или чакат загуба за 2020. Не е обикновено тези компании да са задължени да внасят предплатеното налог върху несъществуващи облаги за 2020 година, нито в този момент е моментът този режим да бъде променян.

От една страна страната приканва: " Не съкращавайте чиновници, ние ще ви предоставим финансова помощ ", въпреки това тя се готви да наложи предплатено внасяне на налози върху загуба или съвсем никаква облага.

Категорично това не е поддръжка на бизнеса по време на пандемия, а обраното - това е задължение.

Затова препоръчаният режим на предплатените вноски е извънредно несъответен за дребния бизнес.

По отношение на препоръчаното удължение на периоди за годишното привършване би трябвало да се подчертае, че срокът 31 март в България е прекомерно къс и без аналог в другите европейски страни. Почти никой в другите държави-членки не завършва до 31 март. В същото непрекъснато се усилват условията към бизнеса с нови и нови информации в интервала на годишното привършване (януари-март), когато текат образованията, както за приключването, по този начин и за новостите в законодателството, признати през декември на миналата година.

Затова удължаването на срокът за годишното счетоводно привършване е предстоящо и разумно решение, освен тъй като България, а и светът претърпяват световна пандемия. Ако този период беше в естествени граници, да вземем за пример до 30.06 на идната година, то при настоящето изключително състояние натискът нямаше да е по този начин огромен до степен на неспособност на подаване на докладите и данъчните заявления.

В момента доста от счетоводителите работят от у дома, работата им е забавена, те са заети и с развъждането на своите деца заради затварянето на детските градини и учебните заведения. В същото време

уеб сайтът на Национален статистически институт се срутва съвсем ежедневно и прави невероятно подаването на докладите.

Когато уеб сайтът на Национален статистически институт се срине по време на попълване на доклада, което става в режим онлайн, това постанова спиране на работния развой, риск от неточности и като цяло извънредно огромно в допълнение закъснение на работата при този къс период до 31 март, а това основава риск от неспособност на подаване на докладите и данъчните заявления на дребните компании, които всеобщо се обслужват от счетоводните адвокатски фирми в страната.

Повече за оферти нов режим за предплатено отчитане за корпоративен налог и удължаването на периодите заради изключителното състояние можете да прочетете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (741)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР