Като знаят, защо не действат?. Така заместник-председателят на Висшия адвокатски

...
Като знаят, защо не действат?. Така заместник-председателят на Висшия адвокатски
Коментари Харесай

Валя Гигова: Трябва да се промени съставът на съдебната система

" Като знаят, за какво не работят? ". Така заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет юрист Валя Гигова разяснява информацията на шефа на ГДБОП за съответни имена, които са свързани с Петър Петров-Еврото. В ефира на „ Твоят ден " тя сподели, че щом ГДБОП не може да организира следствие, за какво „ този, който може не е направил нищо две години ". Адвокатът добави, че „ хората, които са обект на самото следствие, няма по какъв начин да проверяват себе си ".

Гостът уточни, че „ до момента в който не се промени съставът на правосъдната система, нищо няма да се промени ". Тя прикани да се ползват положителните практики, с цел да бъде изчистена системата. По нейни думи законодателните промени са незадоволителни.

„ Оказва се, че в самата прокуратура има данни за осъществяване на закононарушения. Как тогава тя ще проверява хора, които са част от нея? Няма по какъв начин това да се случи ", сподели Гигова.

На въпроса дали прокурор Зартова е могла да извърши следствие по „ Осемте джуджета " Гигова сподели, че е имала нужния инструментариум. " Това, че не го е направила, е въпрос на персонална съвест и отговорност. Когато излезеш от системата, е елементарно да критикуваш. Трудно е да си вътре, да вземеш верните решения и да прилагаш закона ", добави юристът.

Гигова разяснява и решението на юрист Ина Лулчева, която напусна поста зам.-шеф на Висшия адвокатския съвет. По думите на Гигова всяка оставка е персонален избор.

„ Безкрайно съм огорчена. Лично съм поканила Лулчева в този състав на съвета. Не знам за какво и по какъв мотив се случи всичко това. Мнозинството във ВАдС, което тя подлага на критика, сме аз, проф. Ангел Калайджиев, доцент Станимир Братоев, юрист Екатерина Михайловска, юрист Нина Седефова, юрист Асен Георгиев и юрист Красимир Недев. Те са задоволително почтени и авторитетни и не трябва да бъдат окачествявани по този метод ", сподели Гигова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР