Като цяло Истанбулската конвенция е важен и полезен международноправен акт.

...
Като цяло Истанбулската конвенция е важен и полезен международноправен акт.
Коментари Харесай

Играта на международно право

Като цяло Истанбулската спогодба е значим и потребен международноправен акт. Насилието над дами и домашното принуждение е отвратителна реалност. Трябва да бъде неразрешена на интернационално равнище. Но зад нея надзърта явен политически план.

Зад загрижеността за отбрана на дамата и фамилията от принуждение, се прикрива задачата за интернационална заверка на концепцията за признание на хора с нетрадиционна полова ориентировка като субекти в фамилното право. Зад благородната идея се прикрива неблагородна цел, с надалеч отиващи последствия. И както няма рационален човек, който да не осъжда насилието над дами, по този начин мъчно ще се откри същият човек, който да не вижда опасността от еднополовите бракове. Обърнете внимание на онази част от наличието на Конвенцията, която е обвързвана с термина „ джендър “ („ полова ориентировка “, а не погрешно потребления термин “социален пол “).

Между другото, самото разбиране е дефинирано неразбираемо и обтекаемо в Конвенцията и също така – е погрешно преведено на български език. Затова би трябвало да се употребява договорния текст на британски и френски, а не на български. Нелогично наподобява извеждането пред скоби на лицата с нетрадиционна полова ориентировка. Специалната отбрана би била разумна единствено за лица, срещу които има тежки обществени похищения. Лицата с нетрадиционна полова ориентировка не могат да бъдат обособявани в някаква особена обществена група, още по-малко да се приравняват в техните права и отговорности към лица от двата пола. Те са част от обществото и на тях им се дължи същата отбрана, каквато получават останалите негови членове. Обратното разсънва основателни опасения, че Истанбулската спогодба легализира някакъв трети пол. Като правист, аз съм срещу сходен юридически метод, с който елементарно може да бъде юридически злоупотребено, в случай че общности, обособени на разнообразни признаци, стартират да претендират за специфична протекция. Това опонира на основополагащия юридически метод за обща протекция на правата на индивида без дискриминация на основата на раса, пол, обществено състояние, народен и етнически генезис, или различен някакъв симптом.

(От Поглед.инфо,
със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР