Като цяло доходите нарастват, но малцина го усещат: в Северна

...
Като цяло доходите нарастват, но малцина го усещат: в Северна
Коментари Харесай

Богатите – все по-богати, бедните – все по-бедни

Като цяло приходите нарастват, само че малко на брой го усещат: в Северна Америка най-богатите 10% получават съвсем половината от всички приходи, а в Близкия изток – даже над 60 на 100. Най-слабо изразено е неравенството в Европа, написа в свои материал Deutsche Welle.

Най-вече в следствие от всеобщата приватизация в международен мащаб неравенството сред добре печелещите и едвам преживяващите се задълбочава. От 1980 година насам най-богатият един % от международното население е удвоил приходите си, до момента в който междинната класа съвсем не е мръднала напред - макар възходящите непрестанно приходи, съгласно статистиката.

Най-слабо изразено е неравенството в Европа. През 2016 година горните 10 % европейци са печелели 37 % от националния приход, до момента в който в Северна Америка тези 10 % печелят 47 на 100 от всичко, а в Близкия изток – даже цели 61 %. „ От 1980 година насам неравенството в приходите внезапно нараства в Северна Америка, Китай, Индия и Русия. В Европа тази наклонност е умерена ", твърди се в проучването, за което са употребявани публични данни от данъчните служби.

Колко неравна е Германия?

В Германия най-добре печелещите 10 % от популацията получават към 40 на 100 от приходите, като от 1990-те години насам техният дял е повишен. За долните 50 % през последните години остава все по-малка част от общонационалния приход, изяснява Шарлоте Бартелс от Института за стопански проучвания. През 1960-те години тези 50 % са печелели близо една трета от всички приходи, а през днешния ден – единствено 17%. Нека не забравяме обаче, че тази долна група се употребява от разнообразни обществени придобивки, тъй че съотношението в действителност е по-добро.

Според Бартелс, немската междинна класа е релативно постоянна и съумява да придобие към 40% от общонационалния приход. Но като цяло през новото хилядолетие разликата сред небогати и богати пораства и в Германия. Най-богатите 0,1 % в страната дължат благосъстоянието си на първо място на притежаването на предприятия. Бартелс счита, че над 80 % от немската стопанска система е в частни ръце под формата на фамилни компании. Под линия множеството специалисти признават, че в Германия господства междинната класа.

Виновен е частният капитал

Авторите от екипа на Пикети дават своето пояснение за икономическото неравноправие по света. Според тях повода е непропорционалното съответствие на капиталите в частни и в държавни ръце. Те напомнят, че от 1980-те години насам по целия свят са били приватизирани великански имущества. „ По този метод за държавните управления се лимитира опцията да взимат ограничения против неравенството ", се показва в проучването. В Съединени американски щати и Англия държавната благосъстоятелност даже е на минус, когато от цената ѝ се извадят задълженията. В Япония, Германия и Франция тя е на плюс, само че с малко.

Тома Пикети стана прочут със своите сериозни разбори за развиването на актуалния капитализъм и най-много с книгата си „ Капиталът през 21 век ". Сега той и екипът му предлагат да се подхване битка против неравенството, като, да вземем за пример, се вкара международен финансов указател, който да затрудни укриването на налози и прането на пари. Те приканват да се улесни достъпът до обучение на децата от по-бедни фамилии, и оферират също така няколко инструмента: напредничав подоходен налог, повече права за служащите и чиновниците при взимането на бизнес-решения и допустими минимални работни заплати.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР