Като тръгне надолу лавината, спиране няма. Нашите югозападни братя, които

...
Като тръгне надолу лавината, спиране няма. Нашите югозападни братя, които
Коментари Харесай

Една чирпанска сватба дава повече жертви от едно македонско въстание. Така ли е, или да спрем да се занасяме?


Като тръгне надолу лавината, прекъсване няма. Нашите югозападни братя, които не желаят и братовчеди да сме, вървят с дребни, само че твърди крачки в една глупава посока – отдалечаване от личното си европейско бъдеще. Както би споделил Дилбер Танас на войводата си Гоце Дельчев, до момента в който отпочиват край пирински бързей след патаклама с османлиите: „ Ох, майко Македонийо! “

Как от една дребна дивотия може да се стигне до тежки последици? Мнооого елементарно.

В пленарната зала на Европейския парламент ще бъде издигнат въпросът – за какво с ръководителя на фондация „ Българска памет “ доктор Милен Врабевски и още трима българи не бяхме позволени в Република Северна Македония. Трябва да се изясни какво ще се случва отсега нататък и по какъв начин това се съвместява със статута на страна, която е претендент за член на Европейския съюз. Това е тежък казус. Никоя страна от Западните Балкани не си е разрешавала сходно нещо “.

Това сподели пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев за случая от 6 май, когато група българи се опита да стигне до Ново село, с цел да участва на панихида на българското военно гробище. Но бе спряна на границата, тъй като щели да наскърбяват македонския народ.

Ковачев чака отговори и от министри на РСМ. Но работата към този момент се запече, с опрощение за израза.

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей осъди отхвърли на управляващите в РСМ да позволен на своя територия евродепутата Ковачев. „ Призоваваме държавното управление в Северна Македония незабавно да обясни обстановката “, сподели той.

Отказът за допускане на евродепутат е доста съществено решение, добавя еврокомисарят. Ние бихме споделили, че при започване на предишния век още по-сериозно решение е взел Пейо Яворов от Чирпан – да тръгне да мре за поробените си братя. А през днешния ден техните наследници да му викат „ татарин “ (не че не прилича) и да назовават неговите наследници „ фашисти “ (ами не сме).

Република Северна Македония престъпи алена линия, която не могат да прекрачват, в случай че мислят за сериозна европейската интеграция. „ Тук става дума към този момент не за борба с България, а с европейските институции. В момента се дебатира резолюцията за Северна Македония и това ще влезе в нея. Ако не одобряват съществено позицията на Европейския парламент и Европейската комисия, то това е различен въпрос – очевидно не одобряват съществено приемането си в Европейския съюз “, сподели евродепутатът Ковачев по радиото.

Думите му са много внезапни, само че въпреки всичко дипломатични. Не го пуснали граничарите и той стачкува релативно умерено, рационално – някак по европейски, а не по балкански. Дали в случай че някой малоумник (посъветван от различен малоумник) беше спрял Гоце, Яне, Пере или Ванче, някой от тия щеше да му цепи басма? Щеше да му цепи, само че не басма. Даже поетът Пейо щеше първо да посегне към силяха, а след това да мисли по европейски. И да съжалява, само че постфактум.

Според евродепутата Ковачев антибългарската изразителност се е засилила в РСМ поради идните избори и съревнованието сред ръководещи и опозиция – кой повече ще отбрани македонската еднаквост от неприятните българи.

На нас, от тази страна на безсмислената граница, ни е все едно кой отвъд ще ръководи – имаме си задоволително свои проблеми. И от време на време ги разбираме северните македонци за какво не желаят да са като нас, да не бъдат нас. Не сме за образец, това е ситуацията. Но с тъпотиите би трябвало да се завърши – и у нас, и у тях.

Ние желаеме в Охрид, те желаят на Созопол. Лошо ли е? Не. Хубаво е.

Ден да денуваме в кътища потайни, нощ да нощуваме по пътища незнайни. (Извинявай, Пейо, за несръчната заемка). Това не е писано за веселби по крайбрежия, улици, кръчми и хладни механи, де. Но за какво да не го приемем за нещо общо, прелестно, положително и европейско дори? В Европа по през целия ден и по цяла нощ хората това вършат, като си свършат работата. Не се стопират по границите и пред входа на парти-клубовете, щото на някой по този начин му скимнало.

Другото е Русия и Сърбия. Война, експанзия, репресии – едните се умирят, другите почват. Само те (по-точно техните политици) са удовлетворени от разправиите чий е Гоце.

Наш е. Общ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР