Като председател на Съвета на Европейския съюз българското правителство ще

...
Като председател на Съвета на Европейския съюз българското правителство ще
Коментари Харесай

България ще ускорява преговорите по търговско споразумение между ЕС и Япония

Като ръководител на Съвета на Европейския съюз българското държавно управление ще се опита да форсира договарянията по комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Япония. Япония пък ще подкрепи интеграцията на страните от Балканите, в това число и посредством поддръжка за инфраструктурни планове. Това стана ясно от изказванията на министър председателите на Япония Шиндзо Абе и на България Бойко Борисов след срещата им в неделя.

Японски министър председател за първи път посещава България. Визитата на Абе е част от европейската му обиколка.

По комерсиалното съглашение сред Европейски Съюз и Япония се договаря от 2013 година В края на предходната година Европейската комисия разгласи, че текстовете му към този момент са изяснени и следва да бъдат утвърдени от страните членки. Документът, сходен на споразуменията с Канада и Съединени американски щати, планува европейски експортьори да бъдат освободени от мита за импорт в Япония, както и да паднат редица регулаторни бариери за нахлуване на японския пазар. То би трябвало да спести на европейските компании към 1 милиарда евро разноски за мита годишно. Ще отстрани сегашните ставки от 30% за импорт на европейски сирена и 15% за виновност. Европейски Съюз ще усили и безмитния експорт на говеждо и модифицирано свинско за Япония, а ставките за прясното свинско месо ще намалеят сензитивно.

В същото време, съглашението би трябвало да смъкна или понижи митата за импорт на японски артикули в Европейски Съюз. Токио упорства за улеснен импорт на коли, авточасти и машини. При либерализацията на търговията с коли се плануват преходни интервали.

" Цялата си воля и старание ще поставим, с цел да приключат оптимално бързо преоворите сред Европейски Съюз и Япония ", разгласи министър председателят Борисов след срещата с японския си сътрудник Абе.

От своя страна Шиндзо Абе разгласи, че е за сплотена Европа и поддържа напъните на България за интеграция на Западните Балкани. Комуникационната съгласуваност със страните от тази част на Балканския полуостров, които не са част от Европейски Съюз, е част от целите на българското европрдседателство. Правителството желае да стартира и процеса по присъединение на тези страни към Европейски Съюз.

В делегацията на Абе са включени представителите на 30 японски компании. Според Борисов те са заявили подготвеност да вземат участие в инфраструктурни планове освен в България, само че и на територията на Балканите. Българският министър председател разгласи още пред японския си сътрудник, че осъжда „ държанието на Северна Корея с изстрелването на балистични ракети “.

В понеделник Абе ще се срещне с президента Румен Радев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР