Като политик Иван Гешев не се справя по-добре отколкото като

...
Като политик Иван Гешев не се справя по-добре отколкото като
Коментари Харесай

На микрофона Гешев - той ще пее само за вас

Като политик Иван Гешев не се оправя по-добре в сравнение с като основен прокурор. От него лъха на популизъм и мерак да се възползва от първосигналното неодобрение на хората. От свалянето на кабинета " Петков " Гешев не слиза от сцената на политиканите. Покрай предварителните избори и след тях стана ясно, че " враговете " му мъчно ще създадат държавно управление, а болшинството им в Народното събрание мъчително би прокарало каквито е да е промени, свързани с прокуратурата, основният прокурор пак надигна глава и ни залива с посланията си.

Преди две лета площадите искаха оставката му, а той оправдаваше в Туитър полицейското принуждение против протестиращите. Тогава Гешев не се появи на площада, с цел да успокоява тълпата, а се припозна в Румен-Радевото " Мафията - вън! ". Сега с Радев не са врагове и Гешев се появи с микрофон в ръка при недоволните от столичния кв. " Факултета ". Там се оплака, че няма държава, само че прокуратурата е последният дирек, който я крепи. Също по този начин даде обещание, че " няма да оправдаем никой отговорен и няма да обвиним никой почтен ". Съвсем обособена тематика е кой оправдава в страната и това не е прокуратурата. Гешев няма място нито при тези, нито при други протестиращи. Особено пък такива, които са на улицата, търсейки правдивост (или по-скоро мъст) след обещано закононарушение. Защото

 

наличието на основния прокурор там към този момент значи липса на правдивост

 

Това непроменяемо дава тежест на едната страна в процеса. После Гешев одобри и таксиметровия отрасъл и обсъждаха по какъв начин да са си взаимно потребни (по неговите думи).

Не му беше работа на Гешев и през септември да награждава хората, оказали помощ на потърпевшите при тежката злополука на 14 август на автомагистрала " Тракия ", когато сръбски рейс с деца катастрофира. Прокуратурата не раздава награди, а повдига и поддържа обвинявания. Разбира се, раздаването на награди е къде-къде по пиарско от другото.

Позицията, че страна няма е много забавна, като се има поради, че точно в основния прокурор е съсредоточена на процедура цялата мощност на страната. А с изключение на наказателната принуда в ръцете на прокуратурата е и властта да се намесва във всяка сфера от публичния живот с инспекциите, които прави. (Наскоро държавното управление за тези инспекции, което също вбеси Гешев.)

Прокуратурата обаче в лицето на гл. прокурор непрестанно се оплаква и

 

недоволства сходно на лидер на опозиционна партия

 

Все се оплаква от политически атаки - най-много от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. И законите й пречат да работи. Закриването на спецправосъдието също я спъва. Изобщо всичко й пречи да работи.

В понеделник прокуратурата имаше мнение против Христо Иванов, който ден по-рано приказва по какъв начин би трябвало да се раздра порочното другарство Борисов-Гешев. Във вторник държавното обвиняване популяризира ново " мнение по отношение на положението на правовата страна и върховенството на закона в Република България " и се самопредложи за правната промяна в страната. В мнението са познатите ни опорки - престъпността бележи пик, войната по пътищата е брутална, без спецправосъдието няма битка с мафията, предлагаме хубави закони, само че никой не ни обръща внимание. 

В същото това мнение обаче прокуратурата твърди, че се справя отлично, тъй като има 95% неоправдателни присъди. На какво да имаме вяра тогава - че всичко й пречи, или че работи съвършено. Сигурно и двете са правилни - всичко, най-много личните й зависимости й пречат да работи по избрани каузи, а по други се оправя отлично. Защото, цитирайки числата, прокуратурата, т.е. Гешев, пропуща да ни каже кои са тези случаи, с които поддържа подобен добър коефициент на потребно деяние. И къде са присъдите по знаковите каузи, които ще покажат политическата й индиферентност, която твърди, че има.

 

Барселонагейт, кюлчета, пачки, американски наказания за корупция

 

по световния закон " Магнитски "... Всичко това влиза в тези 5%, поради които, наподобява, че прокуратурата е отворила чадър над ГЕРБ и Движение за права и свободи. Които пък връщат услугата, като се хвърлят на амбразурата в защита на Гешев.

Ако пък погледнем числата за спецправосъдието, ще забележим, че най-честото наказване, което е налагал спецсъдът, е до 3 години затвор, най-вече условно, а доста от присъдите са реализирани със съглашения. Това ли е тази страшна мафия, която до момента прокуратурата овладяваше, а към този момент не може?! 

И един забавен подробност - като приказва за взрив на престъпността, прокуратурата крие данните, на които стъпва, с цел да прави този извод. Наскоро и Софийският административен съд се произнесе по дело за достъп до информация, заведено от " Дневник ", че основният прокурор може да си приказва, каквото си желае. Нещо, което политиците могат да си разрешат, само че основният прокурор - не.

Преди дни Гешев беше запитан дали ще влезе в политиката. " Как да ви кажа дали ще вляза в политиката, като съм основен прокурор? Нямам право по конституция да разясня този въпрос. Само ще кажа, че, за жалост, нищо не може да се промени без политика. Можеш да си удряш главата в стената ", отговори той. Преди време по този начин твърдеше, че няма желание да става основен прокурор. А след това изкара, че надали не се е жертвал да оглави държавното обвиняване. Сега пък му е сгодният миг да влезе в политиката. Приятелите му от ГЕРБ ще получат първия мандат за сформиране на държавно управление, другите му другари от Движение за права и свободи евентуално ще го одобрят. Гешев може да им стане правосъден министър. Така ще може да внесе в Народното събрание всички значими законопроекти, които да отпушат работата на прокуратурата и да оправи тази страна. И ще настане подобен живот, че единствено да си викаме - нека!
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР