Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир

...
Като малка крачка напред в правилната посока определи вицепремиерът Красимир
Коментари Харесай

Каракачанов: Държим да има разписана пътна карта за преговорите със Северна Македония

Като дребна крачка напред в вярната посока дефинира вицепремиерът Красимир Каракачанов вчерашното изявление на Зоран Заев за българската осведомителна организация БГНЕС. В него министър председателят на Северна Македония съобщи, че осъществяването на Договора за добросъседство с България ще бъде закон и ще съблюдава той да бъде спазен.

В Националния боен университет във Велико Търново Каракачанов съобщи, че историята на България и Македония е обща до 1944-та година, само че е част от българската история. На България са нужни гаранции, които могат да бъдат дадени единствено с подписан документ, акцентира Красимир Каракачанов, представен от БНР.

България упорства в контракта на Европейски Съюз с Република Северна Македония да бъде записано изискването и да е ясно, че България когато и да е може да спре преговорния развой, когато договорът сред България и Северна Македония не се извършва, съобщи Каракачанов. Той настоя заявената от премиера Зоран Заев смяна в позицията към страната ни да излезе от формата на декларация и медийно изявление и да стане междудържавен документ:

„ Декларацията не е документ, не е междудържавен контракт. Затова ние желаеме или анекс, или нов контракт, или протокол, подписан, в който има доста ясни гаранции какво се случва, по кое време се случва. Основното нещо е езикът на омразата. Ние желаеме ясна гаранция по какъв начин ще се трансформира тяхната просветителна система, със периоди, защото самият преговорен развой е дълъг, той може да продължи и 10 години. За да дадем единодушие да стартира, ние желаеме написана пътна карта “.

Каракачанов поздрави премиера Заев за декларираната позиция и уточни, че в случай че се върви в тази посока идната година може да се приказва за започване на преговорния развой за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз.

В същото време обаче изявлението на Зоран Заев провокира остри реакции в Скопие.

Самият Заев изрази страдание от това, само че акцентира, че има обвързване да подтикне македонските жители към намиране на решение.

„ Трябва да се надигнем пред въпроси от историята и да намерим потенциал за схващане и сбогуване “, сподели Заев, добавяйки, че „ европейските страни са оставили историческите спорове в предишното. Не е взор към бъдещето, в случай че през днешния ден говорите за фашистка България. Да си извиним и да си подадем ръка “, сподели още Заев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР