Като лидер не можете да си позволите да отделяте твърде

...
Като лидер не можете да си позволите да отделяте твърде
Коментари Харесай

Нека си говорят...Но, не и така!

Като водач не можете да си позволите да отделяте прекалено много време и внимание на нещата, които останалите споделят и мислят за вас. Ако го правихте, нямаше да имате време да си вършите работата както би трябвало. Това обаче не значи, че би трябвало да подминавате етикети, които ви разказват като ужасяващ водач. Когато сте осведомени с най-лошите неща, които вашите чиновници споделят за вас, вие можете да предприемете нужните стъпки, с цел да подобрите репутацията си и да се визиите в една по-добра светлина.

Опитът ми демонстрира, че рано или късно ще разберете какво се приказва за вас в офиса. Независимо дали някой ваш сътрудник ще се смили на вас и ще ви показа мнението на другите за работата ви или пък сами ще дочуете злословия и мълви, които се носят по коридорите на офиса, рано или късно тази информация ще стигне до вас.

Направете нужното, с цел да си гарантирате, че вашето водачество няма да бъде описвано със следните думи:

„ Шефът се интересува единствено от себе си “

Има малко неща, които могат да бъдат казани за един водач, които са по-лоши от това. За страдание, мога да споделя, че доста пъти съм работил за шефове, които дават отговор на това изложение. Във всеки един от тези случаи методът на мислене „ всичко се върти към мен “ е изцяло транспарантен и явен за всички, наранени от егоцентризма на ръководителя.

Ефективното водачество е тъкмо противоположното – то съставлява един транспортен съд с капитан, който е подготвен да скочи самичък в бурните води, само че не и да пожертва екипажа си. Ако желаете да избегнете обстановка, в която сте упреквани в неприкрит егоизъм и липса на грижа за останалите, би трябвало просто да не забравяте, че да бъдеш водач значи да помагаш на хората да реализират своите цели и да поставяш личните си потребности на второ място.

„ Шефът няма връзка с реалността/ не е в крайник със протичащото се “

Този коментар също е не по-малко изострен и унизителен за един същински експерт, защото той съставлява офанзива както против вашето отношение към другите, по този начин и против компетентността ви. Работил съм за ръководители, които не бяха добре осведомени със протичащото се в техния екип, последните развития в компанията, или пък с това, което сте очакваше от тях. Няма по какъв начин да очаквате да ви се размине при сходно равнище на некомпетентност – вашите сътрудници, ръководители и изключително подчинените ви, ще го виждат незабавно.  

„ Да бъдеш в крайник с нещата “ значи да даваш познаваш и да даваш приоритет на в действителност значимите неща в бизнеса, както и постоянно да знаеш какво се случва с компанията и със чиновниците, за които отговаряш. Важно е да поддържате двустранна връзка с вашите подчинени – те би трябвало да могат да ви задават въпроси, а вие да получавате от тях информация за най-актуалните събития в компанията.

„ Шефът хвали рядко и не пести рецензии “

Това държание е в основата е в основата на токсичната фирмена просвета на безспорен перфекционизъм, при която нищо в никакъв случай не е задоволително положително. Ако елементарно критикувате, а в същото време с това мъчно хвалите, то ще създадете по този начин среда, че хората няма да бъдат стимулирани да дават най-хубавото от себе си и ще стартират да се задоволяват с покриването на минимума, който се изисква от тях.

Не пестете похвали и постоянно отбелязвайте значимите достижения на вашите чиновници. Критиката постоянно би трябвало да бъде градивна и да оставя вратите отворени за противоположна връзка.

„ Шефът е същински микромениджър “

Няма нищо по изтощително на прочувствено, а и на физическо равнище, от това да работите за микромениджър, който пробва да управлява всяка стъпка, която вършиме в работата. Ако подозирате, че имате сходни склонности, не се отчайвате, тъй като надалеч не сте единствени и този проблем не е безвъзвратен.

За да утолите жаждата си за надзор, без да тормозите чиновниците си, би трябвало просто да я пренасочите и да се фокусирате върху ръководството на задачите. Задайте съответни цели, тактики, цели и упования, след което позволете на вашите чиновници да си правят работата по метода, който считат за най-хубав. Така всъщност ще получите по-голям надзор върху културата и мотивацията на компанията и екипа.

„ Шефът е променчив и колеблив “

Непоследователното държание на водачите унищожава извоюваното доверие, провокира комплициране и боязън и кара чиновниците да отбягват контактите със своите ръководители, тъй като не знаят какво да чакат от тях. Нерешителността е не по-малко нездравословна, защото тя основава подозрения, неустановеност и липса на фокус.

За да се преборите с нерешителността, би трябвало да се постараете обективно да оцените действителното въздействието, което имат вашите неверни решения. Истината е, че ние постоянно прекаляваме с скептицизма, когато мислим за „ най-лошия вероятен сюжети “. Запитайте се какъв е риска крие нерешителността и отлагането на вземането на значимо решение – може би това ще докара до растеж на цените за вашето произвеждане или пък ще ви коства преднината, която сте натрупали пред ваш пряк съперник. Задайте времеви период, в който да вземете решението, и не се колебайте да извършите явен избор, когато този период изтече. Когато сте решителни и поемате отговорност за дейностите си, вие печелите уважението на другите, даже и в случаите, когато те не са съгласни с взетото от вас решение.

Що се отнася до непоследователността, пробвайте следния опит: представете си, че в ъгъла на стаята има камера, заснемаща всяко деяние, което предприемате. Смятате ли, че филмът, формиран от тези фрагменти, ще бъде променчив и неясен? Ако отговорът е „ да “, то тогава имате проблем, който би трябвало да разрешите допустимо най-бързо. Важно е останалите да ви възприемат като човек, който работи по метод, съгласуван неговите полезности, цели и тактики.

Това са етикети, които един добър водач не може да си разреши да толерира. Предприемете нужните ограничения, с цел да си върнете положителното име.

………..

Скот Мауц , създател на „ Find The Fire: Ignite Your Inspiration and Make Work Exciting Again ”, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР