Като късане на опашката на гущера, а не съдебна реформа

...
Като късане на опашката на гущера, а не съдебна реформа
Коментари Харесай

Демерджиев за исканата оставка на Гешев: На мен това ми прилича на късане на опашката на гущера

Като късане на опашката на гущера, а не правосъдна промяна вижда служебният вътрешен министър Иван Демерджиев желаната оставка на основния прокурор Иван Гешев. В " Панорама " Демерджиев съобщи, че от 2019 година е на мнение, че Гешев не е подобаващ за основен прокуор.

" Но това, на което ставаме очевидци сега, на мен ми наподобява на късане на опашката на гущера. Това не е правосъдна промяна. Ще стане ясно кой го прави това. Но доста горчив привкус остава това, че самостоятелната, на книга, правосъдната система, която не можа да чуе причините, импортирани от нас, когато се искаше отстраняването на Гешев. Която ехидно се усмихваше, когато той представяше тези претенции - в този момент внезапно, ден откакто от една политическа мощ желаеха оставката на Гешев, се оказа, че от правосъдната система откликнаха доста бързо и внезапно ", сподели Демерджиев.

На въпрос дали има сделка за отстраняването на Гешев , вътрешният министър съобщи, че не взе участие в такава сделка. Никога не е взел участие в сделки, само че постоянно е казвал истината на глас, което не се харесва на някои хора. Демерджиев засяга атентата против основния прокурор, след който беше упрекнат, че изнася оперативна информация от парламентарната естрада.



" Аз нямаше да кажа нищо, в случай че при започване на случая не бяха шумно оповестени обстоятелства, които не отговаряха на истината. Изчаках да видя дали тези обстоятелства ще бъдат опровергани, дали ще бъдат казани същинските обстоятелства и откакто това не беше сторено, аз го направих ", сподели той.

Подчерта, че прокуратурата може да забрани да се приказва, само в случай че се разгласяват материали от досъдебно произвеждане, само че той не е осведомен с него и не е изнасял данни от него. За гърмежа е споделил огромна част от истината, което явно е изненадало някои хора.

" Остава да се обясни кои са причинителите и кои са поръчителите на този гърмеж ", сподели той.

А дали е инсценировка - би трябвало да се ревизират всички версии доста вниматено. Това, което към този момент е направено, е да се поканят всички партньорски служби, като към този момент има анализатори на Европол у нас.

Демерджиев върна към случая " Семерджиев ", при който Министерство на вътрешните работи бяха упрекнати за взетите проби на Семерджиев. Каза обаче, че персонално е направил инспекция.

" Следствието и прокуратурата би трябвало да обяснят по какъв начин са взети пробите му и дали са позволени нарушавания там. Ако са позволени - кой ги е позволил и кой ще поеме отговорност и не могат да послужат за задачите, за които са взети. Чакам отговор от съответната институция и в случай че те не отговори, аз ще отговоря ", сподели Демерджиев

За случая с обиска на голо в дискотека в Пловдив съобщи, че казусът се ревизира и в случай че се откри, че полицията е съблякла голи 400 души, ще вземе ограничения.

По отношение на сигурността по пътищата вътрешният министър беше безапелационен, че всичко стартира от възпитанието и предварителната защита, която липсва.

" Тя минава през домашното образование, през възпитанието в учебно заведение по пътна сигурност, което също липсва, минава през уважението към полезностите, които не зачитаме. Всичко това, пренесено на пътя, носи гибел. Тази гибел към този момент ни шокира, а това е проявяване, което се следи във всички сфери на публичния живот ", сподели той.

Все отново регистрира какво прави Министерство на вътрешните работи - хиляди водачи са спрени и глобени на пътя, на над 25% от миналата година са формираните актове, над 100% е растежът на хванатите пияни и дрогинрани.

По думите му обаче полицията не може да реши за няколко месеца проблеми, насъбрани през годините обратно в обществото. Вече са набелязани 13 ограничения, които се ползват и които са избавили 71 човешки живота.

" Далеч сме от това, което гоним като краен резултат, само че върнахме на пътя доста повече служители на реда. Днес беше решено да се върнат в София 200 служители на реда в допълнение, които ще правят патрулна активност и ще управляват придвижването по пътищата. Обучихме хиляди полицейски чиновници, с цел да могат да глобяват водачи. Но се оказа, че тези служители на реда не са снабдени нито с коли нито с съответната техника. Текат десетки процедури за хиляди камери, проби, поръчват се стотици коли, само че публичните поръчки са муден развой. Трябва да се снаряжи полицията, с цел да може тя да си извършва функционалностите ", сподели Демерджиев.

Заяви, че полицията е единствено една от системите виновните за пътната сигурност и стопаните на пътя доста постоянно трансферират проблемите, които не са решили, на полицията.

" Трагичният случай на " Сливница " е тъкмо подобен. Полицията не е отговорна, че не е работил сфетовара, че не е осветено кръстовището, че не е добре маркирано кръстовището, че няма съответните знаци и препядствия, които да обезпечат понижаване на скоростта. Не можем за жалост да обезпечим служител на реда на всяко кръстовище. Наличните сили на полицията са доста малко ", сподели служебният вътрешен министър.

Каза, че стиска палци България да има постоянно държавно управление, само че има високи критерии - не държавно управление на компромиса, а държавно управление, което да даде подтик на България. Самият той няма оферта, нито упоритости да бъде част от такова правителсво.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР