Като голяма трагедия определи министърът на отбраната Красимир Каракачанов катастрофата

...
Като голяма трагедия определи министърът на отбраната Красимир Каракачанов катастрофата
Коментари Харесай

Разкриха още подробности около катастрофата с военния хеликоптер

Като огромна покруса дефинира министърът на защитата Красимир Каракачанов злополуката с военния хеликоптер Ми-17 в региона на авиобаза Крумово в понеделник, при която починаха двама души, а един човек посрада. След среднощ във вторник министърът, ген. Петьо Мирчев - зам. пълководец на Военновъздушни сили, военачалник Борислав Сертов - шеф на Военна полиция, и бригаден военачалник Димитър Иванов - пълководец на 24-та база дадоха брифинг след близо двучасово заседание в авиобазата. Там беше и ген. Андрей Боцев - шеф на защитата

Военно-транспортен хеликоптер Ми-17 с трима души екипаж падна при подготвителен полет в региона на авиобаза „ Крумово “ край Пловдив към 20.30 часа в понеделник. Загинаха двамата опитни водачи. Бордовият инженер пострада при случая. Министърът изрази своите съболезнования към фамилиите и околните на починалите – 48-годишния капитан Пламен Пантелеев от Бяла, Русенско, и 45-годишния капитан Стоян Неделчев от Елхово . Третият член на екипажа – б ордовият инженер Алексей Каменов , е потърпевш. Той е съумял да напусне самичък хеликоптера и е вървял стотина метра . Мъжът е настанен за лекуване в пловдивската университетска болница " Св. Георги " с фрактура на глезена и на ребрата . Обмисля се дали да не бъде превозен във Военна болница в София.

Полетът е бил подготвителен, на височина сред 30 и 50 метра . Това е бил четвъртият полет на хеликоптера за деня с разнообразни екипажи. Пилотите са били о питни, като капитан Пантелеев имал над 600, а капитан Неделчев - над 500 летални часа.

Машината се е з авъртяла на 180 градуса и след това внезапно е паднала, станало е толкоз бързо, че водачите не са съумели да оповестят в базата, стана ясно на брифинга.

" Рано е да се приказва още за повода за злополуката ", сподели министър Каракачанов, като добави, че при тези условия най-вероятно става дума за техническа нередовност. Машината е 30-годишна, през 2016 година е предходна главен ремонт, а до идващия са оставали 200 летателни часа. С излизането на падналия хеликоптер от строя, авиобазата към този момент няма нито един настоящ Ми-17 , в случай че общият им брой е пет.-->

" 30 дни е срокът, в който експертна комисия би трябвало да се произнесе за повода на катастрофат а ", сподели ген. Борислав Сертов. " Работи се по няколко версии. М ашината е прекомерно комплицирана, с цел да може да се каже изрично какво е предизвикало рухването толкоз скоро след случая ", изясни той.

Фаталният полет на хеликоптера с борден номер 417 е бил четвърти за деня, предстояли са още два. Никой от предходните екипажи, летели с него същия ден, не е съобщил за механически проблем, сподели бригаден военачалник Димитър Иванов. Упражнението е било рутинно, а височината, на която се извършва - от ниските.

" Тази покруса за следващ път потвърждава, че модернизирането на българската войска е незабавно неотложно " , сподели министър Каракачанов. " Много политици се упражняват на тази тематика и дрънкат нелепости ", добави той.

По устав до изясняване на аргументите за злополуката полетите в авиобаза Крумово ще бъдат спрени.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР