Като гледам с каква лекота нашите македонски историци от Скопие

...
Като гледам с каква лекота нашите македонски историци от Скопие
Коментари Харесай

Проф. Димитров: Няма резултати от работата на българо-македонската комисия

Като виждам с каква лекост нашите македонски историци от Скопие пазят незащитими позиции в интерпретацията на Средновековието, съм с едно безпокойство, че малко мъчно ще върви работата през идната година.

Това съобщи съпредседателят на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров на брифинг в Министерство на външните работи.
Проф. Ангел Димитров: Затънахме в 11 век със Северна Македония
Не виждам учредения, които разрешат умерено и от сърце да се направи крачката напред - присъединение на Република Северна Македония (...

Той изясни, че шестнайсетата подред среща е почнала под сянката на това, което се случило в РСМ на 8 декември. Тогава българските историци чули от най-високите историческите представители на страната, че Свети Климент е основал македонската нематериалност, писменост, книжовност, литература, словесност.

В края на 2018 година българо-македонската комисия приела няколко рекомендации към двете държавни управления за взаимно честване на Светите братя Кирил и Методий, Свети Наум и Цар Самуил, изясни Димитров.

Според него политическото управление в Скопие знае, че това е резултат от работата на комисията. " Това не е един добър жест в двустранното другарство ", разяснява Димитров.

" Резултатите са нулеви. Няма резултати от взаимната българо-македонска комисия ", заключи Димитров.
Проф. Ангел Димитров: Скопие не позволява концепцията за обща история
Става ми все по-трудно да ви осведомявам за работата на нашата комисия, тъй като няма реализирани резултати. Вече две години не сме в състо...

По думите му, с цел да заживее един контракт за другарство, добросъседство и съдействие, би трябвало да бъдат направени стъпки от всички полета на взаимоотношение. По спазването на самия контракт също нямало никакъв прогрес.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР