Като държавен глава няма да допусна България да бъде въвлечена

...
Като държавен глава няма да допусна България да бъде въвлечена
Коментари Харесай

Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите

Като държавен глава няма да позволи България да бъде въвлечена в тази война. Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Това съобщи пред публицисти президентът Румен Радев.

„ Когато някой предлага такова решение, би трябвало да има обосновка какво предлага по този начин, че да се минимизира този риск. Въпросът е към партиите, които оферират това да се случи “, добави той.

Президентът се обърна към управлявалите България и ги попита какво са създали за решение на проблемите на въоръжените ни сили.

" В момента, и да желаеме, няма какво да дадем. Освен военната сигурност, едно такова решение въвлича риск и върху икономическата и обществена сигурност ", уточни той. 

Вчера " Демократична България " разгласи, че стартира съвещания в Народното събрание за изпращането на военна помощ за Украйна. Днес депутатът Атанас Славов съобщи, че партията е повдигнала тематиката още от първия ден на войната, като даже са поискали в общата декларация, призната от Народно събрание на 24 февруари да се включи такова условие.

Въпреки промяната във военното министерство, те не са спирали да водят договаряния с съдружните сътрудници, само че е лишило повече време декларацията да се придвижи в институционален формат. Проектът за решение за осъществяване на съвещания е създаден и изпратен до съдружните сътрудници.

" В Украйна се правят военни закононарушения, споделям го като правист и ние не можем да останем безучастни. В случая военната помощ за нападнатия да отблъсне офанзивата на агресора и в действителност помощ за възобновяване на мира. Това не е включване във войната, както някои наши политически водачи се пробват да кажат. Другото значи една спорна с интернационалното право война да завоюва ", сподели Атанас Славов.

Позицията на Българска социалистическа партия значително е ясна - значимо е обаче партията мандатоносител " Продължаваме промяната " и Има Такъв Народ да изразят мнението си, съобщи Славов.

" През първата седмица получавахме информация от нашите служби по какъв начин всичко завърши за няколко дни, че бързо ще завърши. Когато имаш такива сведения, това също блокира политическото взимане на решение и това е отговорност и на службите. Това е потенциалът, с който можем да работим ", добави той.

Според депутата позицията на ГЕРБ е непоследователна - като изясни, че три часа след декларацията на Демократична България, те са внесли личен план на решение. Атанас Славов съобщи, че ръководещите ще поканят опозицията на съвещания, само че не счита, че от " Възраждане " биха взели участие в подобен диалог.

Радев разяснява и тематиката за присъединението на РСМ към Европейския съюз. Според него политиката ни на несъгласие би трябвало да продължи. По думите му с еврокомисаря по разширението Оливер Вархеи са стигнали до общия извод, че има проблем.

„ Осъзнахме, че би трябвало да бъдат подхванати ясни и съответни дейности за решение на проблемите с правата на македонските българи, за тяхната конституционна гаранция за премахване на езика на омразата, за проверка на учебници по този начин, че младежите в РСМ да не се възпитават в дух на ненавист към България. Също и всички ограничения за запазване на нашето културно-историческо завещание “, разяснява президентът.

Той засегна и тематиката за преброяването в Северна Македония.

„ Неслучайно, на всички европейски водачи, на ръководителите на европейските институции обръщах непрестанно внимание да наблюдават какво става с преброяването, тъй като към нас постъпват голям брой сигнали за нарушавания. Това е следващото доказателство за безправието на македонските българи в РСМ, които не смеят намерено да се заявят, че са българи в случай, че тук над 120 000 са потвърдили с документ за генезис, че са българи “, уточни президентът Румен Радев. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР