Категорично искам да отрека за криза с лекарствата, заяви пред

...
Категорично искам да отрека за криза с лекарствата, заяви пред
Коментари Харесай

Д-р Дариткова опроверга д-р Джафер за кризата с лекарствата и двете бомби ВИДЕО

Категорично желая да отрека за рецесия с медикаментите, съобщи пред Канал 3 ръководителят на ПГ на ГЕРБ и началник на комисията по опазване на здравето в Народно събрание доктор Даниела Дариткова.

"Не бих се съгласила с доктор Дариткова, че няма рецесия с медикаментите, и в опазването на здравето, чакам още две бомби тази година ", опонира й задочно от студиото на Канал в "Денят онлайн с Наделина Анева " доктор Нигяр Джафер от Движение за права и свободи.

Според доктор Дариткова няма рецесия, а единствено проблем в разликата в цената на "един медикамент, което е в границите на нормативната наредба ".

По думите й шефът на Здравната каса доктор Дечо Дечев "некоректно разгласи за проблем първо пред медиите " без да разполага с експертен отчет с "ясно изложени откритите обстоятелства дали става дума за един медикамент, или за всички онкологични лекарства, които се изплащат отвън разноските за клинични пътеки ".

Тя добави, че следва по-детайлна инспекция и изрази вяра днешният диалог в здравната комисия на Народно събрание, където бяха поканени здравният министър Ананиев и шефът на НЗОК доктор Дечев, "да даде нов спор за транспарантното харчене на средствата, да имаме уравновесен достъп на всички пациенти до медикаментите ".

"Още един път - няма рецесия с медикаментите, има намерено проблематично заплащане ", безапелационна бе доктор Дариткова.

Тя изясни реакцията на доктор Дечев с това, че шефът на НЗОК е открил този проблем едвам в този момент "след като в края на предходната година приехме смяна в закона ".

"Ние избрахме за шеф на касата специалист, който в биографията си има задоволително данни, че може да се оправи с ръководството на НЗОК, с правилното разходване на вноските на българските здравно обезпечени жители.

С 500 милиона лв. повече ще се съберат тази година, рекорден е бюджетът. Д-р Дечев е шеф към този момент година и половина, той е открил казуса едвам в този момент, откакто в края на предходната година приехме смяна в закона ", посочи доктор Дариткова.

Във връзка с изявлението на доктор Дечев в края на предходната седмица за разликата в цените на едно лекарство за другите лечебни заведения, тя разясни, че установяването на тези проблематични заплащания не е в пълномощията на здравния министър Кирил Ананиев.

"Никой не разполага с тези данни, тъй като самият доктор Дечев във вчерашната конференция показа, че за тези отклонения е схванал едвам тези дни, тогава, когато по отношение на смяната на закона, би трябвало да подписва контракти.

Това нарушаване е открито едвам в този момент, това е в пълномощията на шефа на касата, министърът няма в пълномощията си това.

Министър Ананиев се ангажира да се задейства Изпълнителната организация по медикаментите, която има пълномощия, с цел да установим, че не става въпрос за нелегитимни търговски практики ", акцентира доктор Дариткова.
Това говорене пред медиите демонстрира рецесия на доверието, сериозни точки. Спомняте ли си 2018 година? Завършихме я със скандал дали Правителствена болница ще е детска болница.

Тези небрежно маркирани образци демонстрират, че проблемите са систематични, структурни, не са в персоните или дали доктор Дечев ще предизвести в този момент или по-късно, а проблемите са в модела.

Има проблеми, завоалирането им, замитането им под черджето през тези години, когато нещо не им харесва - това трябваше до момента да бъде променено ", напомни доктор Джафер.

Тя регистрира, че в действителност няма нищо нелегално в контрактуваните цени на частните лечебни заведения, само че "възниква въпрос дали е заслужено, ефикасно харчене на обществен запас ".

"И още веднъж се връщаме към тематиката по какъв начин в действителност действа системата. Имаме една Здравна каса, тя се задъхва, няма капацитет за надзор, обременена с още нови отговорности - единствено за 2019 година е с нови 11 нови действия от Здравното министерство.

Очаквам тази година още две бомби, които да взривят системата (на здравеопазването) - решенията на съда за един Национален рамков контракт (НРД), който не е законен, като отричането на съда на това НРД ще значи, че този път касата ще заплати едни дължими милиони, включително и за лихвите.

Резултат от непреценени, безредни дейности на правилото "проба, неточност, отново неточност и отново неточност ".

Нещата в здравната система са предопределени да са по този начин, би трябвало да се промени модела, да има конкуренция сред здравните каси, и ще има надзор. Иначе в този момент всичко е законно, всичко е регламентирано, само че въпросът е дали е дейно и ефикасно. Въпросът е риторичен ", акцентира доктор Нигяр Джафер.

Задочният спор за ситуацията в опазването на здравето сред доктор Дариткова и доктор Джафер може да видите във видеото:

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР