Категоричен съм, че служебното правителство не е обявило никаква война

...
Категоричен съм, че служебното правителство не е обявило никаква война
Коментари Харесай

Икономическият министър: Никой не може да обясни защо българското сирене в чужбина е по-евтино отколкото у нас

Категоричен съм, че служебното държавно управление не е оповестило никаква война на комерсиалните вериги. Цените се качват голословно доста и никой не може да изясни за какво. Срещаме се с представителите на веригите и никой не споделя за какво цените са високи, всеки сочи другия с пръст. 

Това разяснява пред Нова тв икономическият министър Никола Стоянов. 

Ние н есме проверяващ орган, не сме прокуратура. Но ние желаеме да изсветлим кое какъв брой коства, кой какъв брой печели. Всеки има право да печели, само че не по този начин. Простата сметка демонстрира, че аз като производител кача моята цена с 10 %, имайки поради таксите, автоматизирано крайната цена ще е с 30% нагоре. И това, което ние виждаме в статистиката е, че в случай че предходната година една нещо е било 15-20 % приблизително, в този момент то е 40 %, уточни той.

Скептичен съм, че аако понижим ДДС-то на храните, цените ще паднат, уточни той.

След като започнаха българи от чужбина да ме заливат със фотоси на артикули, които при тях са по-евтини отколкото  у нас, взехме решение да пожелаеме публична информация от комерсиалните аташета. Вече първите данни се събират, като вършим съпоставяне на една и съща марка артикул, който се продава в една и съща верига в чужбина и у нас. Оказва се, че марка немско масло, което го има и в България, в чужбина е 40% по-евтино. В Румъния олиото е 2,65 лева най-ниска цена, уточни той.

При яйцата е същото. Единствено в Австрия яйцата са по-скъпи от тези в България. В другите страни са 10-20 % надолу цените. Странното е, че българското сирене, което пътува за чужбина и има повече разходи, там е по-евтино отколото у нас, уточни той.

Смятаме, че е допустимо да паднат цените на храните у нас с 20-30 %. Работим по законовите рамки, с цел да се случи това. Още тази седмица се надяваме да имаме подготвен уебсайт, с цел да можем да публикуваме данните, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР