Катар ще бъде домакин на най-скъпото световно първенство в историята.

...
Катар ще бъде домакин на най-скъпото световно първенство в историята.
Коментари Харесай

 Катар похарчи 220 милиарда долара, как е възможно това?

Катар ще бъде хазаин на най-скъпото международно състезание в историята. В този факт няма нищо изненадващо, въпреки всичко шампионатът се организира в небедна страна от Близкия изток. Но не фактът на самия връх е изумителен, а внушителността на числата: публично е оповестено, че цената на шампионата възлиза на 220 милиарда $. За съпоставяне: съгласно разнообразни източници Русия е похарчила от 11,6 до 14,2 милиарда $ на предходния Мондиал 2018 - 15-20 пъти по-малко. 

Тази сума включва шест съвременни стадиона, издигнати от нулата, качествена организация, за която даже английските публицисти нямаха въпроси.

Да се върнем на сумата - 220 милиарда $. Тя е просто хипнотизираща. Брутният външен дълг на България в края на юни 2022 година възлизаше на съвсем 42 милиарда $. Това е пъти по-малко от изхарченото в Катар, а за отбелязване е, че катарците са по малко от 3 милиона души.

Как може да харчите толкоз пари за футбол?

Бюджетът за подготовката на Мондиал 2022 включва инфраструктурни планове, които не са директно свързани с футбола. Така беше и в Русия

В допълнение към стадионите, нужни за осъществяване на мачове, които би трябвало да дават отговор на условията на ФИФА за потенциал, сигурност и комфорт, уредниците включват в бюджета разноски за разнообразни уреди, които ще бъдат построени или реконструирани в градовете, където ще се проведат турнирните игри.

Например, разноските на Русия за игрища за Световното състезание през 2018 година възлизат на към 3.3 милиарда $ - 29,4 % от всички пари, изразходвани за подготовката за шампионата. Най-големият разход е построяването на транспортна инфраструктура, 5,8  милиарда $ - 52% от бюджета за подготовка за Световното състезание.

Значителен дял​ заемат строителството и реконструкцията на летища

Общите разноски за подготовката за Световното състезание в Русия възлизат на 14,2 милиарда $.

Бюджетът за Световното състезание през 2022 година включва всички разноски за модернизиране на Катар.



Размерът на разноските за подготовка за международното състезание в Катар се образува по същия принцип като в Русия. Вярно, поправено за доста по-голям мащаб. Изграждането на 8 стадиона (седем от нулата, плюс една огромна реконструкция) коства на уредниците 6,5 милиарда $, към 3% от оповестения бюджет.

Останалите пари са изхарчени за инфраструктурни планове. Всички те са част от признатата през 2008 година държавна стратегия Qatar National Vision 2030 (QNV) - тактика за национално развиване и рационализация на Катар. Целта на програмата е създаване на Катар в напреднало общество, способно да реализира стабилно развиване до 2030 година “QNV е разграничена на четири съществени елементи. Икономическата планува прехода на страната от суровинния модел на икономическо развиване към „ стопанската система на знанието “. Разделът " Човешко развиване " е отдаден на възстановяване качеството на образованието и опазването на здравето.

Включването на Световното състезание по футбол в световната стратегия за рационализация на страната има и чисто на практика смисъл: когато се строят уреди за огромно национално събитие с ясни дати, изпълнителите нямат късмет да забавят периодите.

За международното състезание управляващите на Катар прекроиха страната

Списъкът със уреди, които към този момент са построени в Катар за Мондиал 2022, е впечатляващ. Ново безпилотно метро, гигантско летище, скоростна пътна система, дълбоководно пристанище и град на бъдещето. 

Метрото в Доха (столицата на страната) беше пуснато през 2019 година В момента работят 37 станции и три от четирите планувани линии от 76 км. Пътниците се обслужват от ултрамодерни безпилотни влакове със скорост до 107 км/ч. Изграждането на метрото коства на страната над 40 милиарда $.

Между другото, Катар нямаше практическа потребност да строи метро - популацията на страната се придвижва най-вече с персонални транспортни средства. Екологичната част на QNV обаче планува до 2030 година 20% от катарците да преминат към публичен превоз.



Друг огромен план е интернационалното летище Хамад, намерено през 2014 година (16 милиарда долара). Неговият предходник - интернационалното летище на Катар, не беше неприятно и беше включено в рейтингите на най-хубавите летища в света, само че не отговори на повишените упоритости на катарците. Той може да одобри до 12 милиона пасажери годишно. Ново - до 60 милиона души.

За да обезпечи доставките на строителни материали, Катар отвори ново пристанище

Хамад през 2016 година (7,5 милиарда долара), което може да обработва 7,8 милиона контейнера годишно. За задачата дъното беше задълбочено до 17 метра - заливът в региона на Доха е много плитък и огромните контейнерни кораби не можеха да влизат в Катар преди. Товарът, предопределен за страната, е бил разтоварен в прилежащи ОАЕ и по-късно доставен в Катар с по-малки плавателни съдове. Сега този логистичен проблем не съществува, а в пристанището се построява огромен круизен терминал, който ще приема великански туристически кораби. По време на международното състезание Катар нае няколко от тези лайнери, с цел да реши изострен проблем с настаняването на почитатели.

Автострадата Доха (8 милиарда долара) беше приключена в Катар за Световната купа, нова пътна мрежа за Доха и нейните покрайнини. Общата дължина на новите пътища е 800 км, издигнати са 95 възела, в това число 200 моста, 90 подлеза и 50 тунела. Освен пътища са построени 450 км пешеходни тротоари и велоалеи. Но главната разходна част от бюджета на Световното състезание през 2022 година е построяването на новия град Лусаил на мястото на малко селце северно от Доха.

По параметри - 37 квадратни километра, 250 хиляди души непрекъснато.

Лусаил е издигнат като град на бъдещето,

предопределен да усили оптимално комфорта на жителите и туристите и да минимизира вредата за околната среда. Именно в Лусаил ще се организира финалният мач от Световното състезание през 2022 година за 80 000 на стадион Lusail Iconic. След края на международното би трябвало да стане съперник на Дубай - дом за десетки хиляди висококвалифицирани задгранични експерти, място, където ще бъдат ситуирани централите на интернационалните компании и курорт от международна класа.



Рекордът на Катар обаче може да не издържи дълго. Ако Световното състезание през 2030 година бъде обещано на взаимните претенденти Саудитска Арабия, Египет и Гърция, заявените разноски евентуално ще бъдат още по-високи. За саудитците ще бъде въпрос на чест да надминат Катар, с който са в нелеки връзки. В момента се построяват четири нови града в Саудитска Арабия и Египет, в това число новата столица Ведиан и саудитската версия на града на бъдещето Неом. И Саудитска Арабия извършва собствен личен проект за рационализация на страната, наименуван Saudi Vision 2030.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР