Катар желае Европейският съюз да ограничи препродажбата на катарски природен

...
Катар желае Европейският съюз да ограничи препродажбата на катарски природен
Коментари Харесай

Катар постави условия на ЕС, за да доставя допълнителни обеми газ

Катар желае Европейският съюз да ограничи препродажбата на катарски естествен газа отвън блока, в случай че Европейски Съюз желае да получи синьо гориво от страната максимален производител на полутечен газ в света и от други огромни снабдители при възможни незабавни доставки при положение на спор сред Русия и Украйна. Това оповестява Ройтерс, цитирайки източник, осведомен с водените договаряния.

Катар също по този начин е изискал решение от страна на Европейски Съюз по отношение на следствие от 2018 година на неговите дълготрайни контракти, които съгласно Европейската комисия могат да попречват свободните газови потоци в Европа и нейния обединен газов пазар, добавя източникът.

Исканията, отправени от Катар, са в основата на либерализацията на газовия пазар на Европейски Съюз. Евросъюзът счита, че изцяло свободната търговия с газ е от значително значение за енергийната сигурност, само че огромните производители и някои консуматори на синьото гориво считат, че промените от последните две десетилетия постоянно са причинявали безпорядък и са довели до по-високи цени.

Съединени американски щати са загрижени, че Русия се готви да нахлуе в Украйна и през последните седмици желаеха от Катар и други огромни производители на полутечен газ ​да проучат дали могат да доставят в допълнение количество синьо гориво за Европа, в случай че бъдат прекратени съветските доставки.

Русия доставя към една трета от газа в Европа и всяко спиране би влошило съществуващата така и така енергийна рецесия, породена от световния дефицит на нефт и на природен газ.

Въпреки че в Катар липсва задоволително авариен индустриален потенциал, близкоизточната страна даде знак, че би била подготвена да отклони някои от газовите размери за Азия в посока Европа, с ходатайство от страна на Съединени американски щати.

Доха към момента не е отправила такова искане за пренасочване на газови доставки, показва още източникът на Ройтерс.

Възможните незабавни доставки за Европа ще бъдат разисквани на диалозите във Вашингтон тази седмица сред емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал-Тани и президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

През миналата седмица Доха също по този начин насочи своите претенции до Европейски Съюз и емирът на Катар беседва с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Европейска комисия съобщи, че няма да разяснява детайлностите от полемиките с интернационалните сътрудници по отношение на доставките на газ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР