Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон не получи разрешение от Съда

...
Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон не получи разрешение от Съда
Коментари Харесай

Съдът на ЕС не разреши на Пучдемон да заеме мястото си на евродепутат

Каталунският сепаратистки водач Карлес Пучдемон не получи позволение от Съда на Европейски Съюз да заеме мястото си на евродепутат, съобщи ДПА.

Базираният в Люксембург арбитражен съд отхвърли през вчерашния ден настояването на Пучдемон и на някогашния районен министър на опазването на здравето на Каталуня Антони Комин да заемат местата си в европарламента. Решението бе постановено ден преди началото на учредителната сесия на новия европарламент в Страсбург.

Двамата каталунски политици бяха определени за евродепутати на изборите в края на май. Испания обаче е издала против тях заповеди за арест и те живеят в заточение в Белгия.

Испанската изборна комисия отхвърли да съобщи удостоверенията на двамата политици, че са определени за евродепутати, на юрист. Според комисията всички новоизбрани испански евродепутати би трябвало първо да положат клетва пред конституцията в Мадрид. Пучдемон и Комин не са се явили и затова не попадат в листата на определените евродепутати.

Вчерашното решение на Съда на Европейски Съюз значи, че двамата каталунски политици няма да могат да встъпят в мандатите си като евродепутати. Съдът отхвърли жалбата им против дейностите на испанските управляващи.

Ако определените евродепутати не попадат в листата на съответната страна, Европейският парламент не може да удостовери, че те законно претендират за мястото си там, обявиха от съда в Люксембург. Въпросът дали евродепутатите би трябвало персонално да положат клетва пред конституцията е предмет на дело пред испански съд, по което към момента няма решение.

Ако отидат в Испания, Пучдемон и Комин неотложно ще бъдат задържани по отношение на присъединяване им в опита за разединение на Каталуня през есента на 2017 година /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (644)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР