Каталин Карико и Дрю Уайсман спечелиха Нобеловата награда за физиология

...
Каталин Карико и Дрю Уайсман спечелиха Нобеловата награда за физиология
Коментари Харесай

Нобел за медицина за иРНК ваксините срещу К19

Каталин Карико и Дрю Уайсман завоюваха Нобеловата премия за физиология или медицина, заяви уеб сайтът Nobelprize.org.

Наградата им се присъжда от Кралския Каролински медицински институт за откритията им, свързани с модификации на нуклеотидни бази, които разрешиха създаването на иРНК ваксини против Covid-19.

Откритията на двамата лауреати са основни за създаването на иРНК имунизациите против Covid-19 през пандемията, почнала при започване на 2020 година Чрез новаторските си писания, трансформирали фундаментално разбирането ни по какъв начин иРНК взаимодейства с нашата имунна система, Карико и Уайсман способстваха за невиждано бързото създаване на ваксина през една от най-застрашителните за хората пандемии в наши дни, сподели Томас Пърлман, общоприет секретар на Нобеловия комитет.

Тази година паричната равноценност на премията е 11 милиона крони (около 985 000 щатски долара). Тя се разделя сред лауреатите.

Първата Нобелова премия за физиология или медицина е връчена през 1901 година на Елим Адолф декор Беринг от Германия " за работата му върху серумната терапия, особено за използването ѝ при дифтерия, с което отваря  нов път за здравната просвета и дава на лекарите победоносно средство срещу заболяването и гибелта ".

Снимка: БТА
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР