Кървавата война на Русия срещу Украйна принуди Европа да ускори

...
Кървавата война на Русия срещу Украйна принуди Европа да ускори
Коментари Харесай

Водород в солни мини: Как Украйна ще развива новата си енергетика

Кървавата война на Русия против Украйна принуди Европа да форсира отхвърли си от нефт и газ от страната агресор в интерес на неутрална във връзка с климата сила. УНИАН се опита да разбере по какъв начин Украйна, която има голям капацитет в региона на възобновимата сила, ще сътвори водородни клъстери и ще се научи да съхранява водород в солни мини.

Преди две години Европа разгласи проектите си до 2050 година да направи континента си климатично безпристрастен с помощта на редица световни енергийни стратегии. Войната на Русия против Украйна даде сериозен подтик на този развой.

Наблюдавайки зверствата на съветските войски на украинска земя, европейците най-сетне схванаха, че бомбите и ракетите, които летят по мирни градове и села, са купени със стотици милиарди евро от продажбата на съветски петрол и газ в Европа .
 Три европейски оператора на преносни системи форсират работата на пазара на чист водород
Три европейски оператора на преносни системи форсират работата на пазара на чист водород

Инвестират в " Инфраструктурния фонд за чист водород "

Енергийните запаси, които " страната - бензиноколонка " употребява като оръжие, са станали токсични и нежелани за света. През идващите няколко години Европа има намерение да форсира основаването на нова световна икономическа конструкция, която ще се основава на възобновими енергийни източници, в това число атомна сила.

За страдание водородът съвсем в никакъв случай не се среща в чист тип на планетата Земя, по тази причина би трябвало да се извлича от други съединения посредством комплицирани химични реакции . Най-обещаващото направление за приемане на водород е посредством електролиза на едно от най-разпространените субстанции на нашата планета - водата, която се разпада на водород и О2 под въздействието на електрически ток.

На настоящия стадий на софтуерно развиване на човечеството този развой е доста енергоемък. Нуждаем се от огромни уреди, които да създават екологично чиста електрическа енергия, т.е. от възобновими източници - слънце, вятър и биомаса. Може да се употребява и електрическата енергия, създадена от атомни електроцентрали.
 „ Зеленият” водород - обещаващо бъдеще
„ Зеленият ” водород - обещаващо бъдеще

Възoбнoвяeмa eнepгия пoлyчaвaнa oт eлeĸтpoлизaтa нa вoдaтa...

Европейската комисия смята Украйна за предпочитан сътрудник в развиването на водородната сила, като регистрира естествените запаси на Украйна, индустриалния ѝ потенциал, обширната национална тръбопроводна мрежа, обвързвана с европейската мрежа, и инфраструктурата за предпазване. Украйна има и мощна нуклеарна енергетика.

Войната е направила своите корекции

Олексий Рябчин, консултант на ръководителя на управителния съвет на " Нафтогаз Украйна " по въпросите на развиването на нисковъглеродния бизнес и зелената политика на Европейски Съюз, счита, че актуалната международна цена на газа, която е доста висока, подтиква развиването на водородни планове в света.

" Те стават още по-рентабилни и без държавна поддръжка. Това дава подтик на развиването на водорода освен като експортно насочена промишленост, само че и като съществена суровина в страната ", сподели Рябчин.

" Ако вземем да вземем за пример химическото произвеждане в Украйна, съгласно разнообразни оценки, в случай че сменяем употребявания газ с водород, това са 6-7 милиарда кубически метра газ, което прави водорода прелъстителен ", добави той.

Голямо преимущество на дейното развиване на водородната енергетика е и опцията да получим финансова поддръжка от западните сътрудници за следвоенното възобновяване на страната ни, разяснява УНИАН.
 Учени изобретиха безоблачен панел, произвеждащ по едно и също време електричество и водород
Учени изобретиха безоблачен панел, произвеждащ по едно и също време електричество и водород

Изследванията в региона на материалите и технологиите за произвеждане на слънчеви панели демонстрират, че те фактически имат огромен капацитет.

" Нафтогаз " е оставил настрани упоритостта си да стане най-големият производител на водород в Украйна, макар войната. В Украйна има големи вероятности за такива планове. Но има и някои сложни моменти ", признава Рябчин.

От друга страна, войната докара до доста спомагателни проблеми и провали някои от проектите за развиване на този бизнес.

Изчисляването на разноските за произвеждане на водород в изискванията на неустановеност, дължаща се на войната, е една от най-големите спънки. Преди това на международния пазар на водород Украйна се конкурираше за планове с Чили, Арабските емирства и Австралия. Защото тези страни имат най-ниски индустриални разноски, което е привлекателно даже в случай че се вземе поради превозването на ресурса на огромни дистанции.

" Според нашите калкулации до 2030 година украинската газопреносна система може да бъде преоборудвана със комбинация от газ и водород. Тогава ще се изравним с тези страни във връзка с разноските. Но към този момент процесът се забавя ", споделя Рябчин.
 Австралия се хвали, че първа ще изнася течен водород
Австралия се хвали, че първа ще изнася течен водород

Пилотният план ще трансформира страната в международен водач, уверен е министър председателят Скот Морисън

Освен това краткотрайната окупация на териториите, на които се планираше построяването на водородни клъстери, защото точно източната и южната част на Украйна бяха водещи за разполагането на слънчеви панели и вятърни турбини, също доста попречва процеса.

Възможности за превоз

Експертите настояват, че превозването и съхранението на водорода е най-сложната част от веригата за произвеждане и ползване на водород.

Сега украинските енергийни компании са изправени пред огромен въпрос: да модернизират съществуващата газопреносна инфраструктура за тези цели, която доста скоро може да не бъде търсена заради прекратяването на преноса на съветски газ, или да изградят нови мощности.

Николай Каденски, началник на отдел " Мрежи " в украинския оператор ГТС, съобщи, че компанията е на стадий изследване на опцията за настрана превозване на примес от газ и водород и чист водород.

" В света няма доста такива, само че към този момент има няколко образеца. Например в Германия газопреносната система е пригодена за транспорт на газова примес с 10 % водород, а в Нидерландия е проведено превозването на чист водород по водопровод, който принадлежи към контролните очертания на оператора на ГТС ", изясни той.

Каденски счита, че методите към потреблението на водорода би трябвало да се формулират в клъстери, където потребителят и производителят са близо един до различен. Такива клъстери ще бъдат пилотни планове за разширение и развиване на водородната сила в Украйна.

" В изискванията на неустановеност има освен опасности, само че и благоприятни условия да се отървем от зависимостта от съветския газ. Знаем, че в този момент приоритет в Европа е работата по декарбонизацията . Трябва да гледаме на това освен като на далечна декарбонизация, само че и като на късмет да понижим зависимостта от нападателния газ ", сподели енергийният специалист.

Солни мини за предпазване на водород

Роман Малютин, началник на техническия отдел на " Укртрансгаз ", оператор на газохранилища, счита, че украинските подземни газохранилища могат да изиграят доста значима роля през първата фаза на плановете за водород.

" Украйна е третата по величина страна в света във връзка с потенциала за предпазване на газ - над 30 милиарда кубични метра . " Укртрансгаз " също обмисля построяването на нови уреди за предпазване ", сподели той.

Украинските специалисти преглеждат опцията за предпазване на водород, с изключение на в газови складове, също и в солни мини. Украйна има капацитет в тази посока.
 Русия окуражена да стане международен водач в износа на водород до 2035 година
Русия окуражена да стане международен водач в износа на водород до 2035 година

Плановете са страната да стане въглеродно неутрална до 2060 година

" Европейският опит демонстрира, че водородът може да се съхранява в солни мини. В момента в Украйна няма оборудвани складови пространства в солниците. Но ние разполагаме с огромни находища на сол, тъй че има вероятност за създаване на такива уреди за предпазване на сол в някои райони на страната ни ", сподели специалистът.

Вече има и потвърдени европейски планове, при които примес от водород и газ е била сполучливо и безвредно сложена в изтощени газови залежи. " Укртрансгаз " също възнамерява да употребява тази опция.

Очевидно е, че водородната енергетика, която занапред се развива в международен мащаб, ще изисква обилни средства.

Руските окупатори са унищожили част от енергийните и индустриалните мощности в някои райони на страната ни, само че западните сътрудници са подготвени да оказват помощ финансово на Украйна да възвърне активите си на ново софтуерно равнище. Това значи, че има огромна възможност енергийният баланс на страната да се промени радикално след войната.

В рамките на пет до 10 години огромните промишлени предприятия в страната, които са най-големите консуматори на газ в страната, имат опция да заменят синьото гориво с водород, като по този метод понижат разноските си и създадат производството си екологосъобразно в дълготраен проект.

Украйна сигурно ще си върне всички територии в южната и източната част на страната, както и ще възвърне всичко, което е било разрушено от варварите. При атрактивна капиталова политика не след дълго Украйна ще може да види по какъв начин ветровитите степи на Донецк и горещото слънце на Крим създават задоволително сила за произвеждане на водород, който може да се продава преференциално на европейския пазар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР