Картофите са ценен източник на въглехидрати, витамини и минерали. Освен

...
Картофите са ценен източник на въглехидрати, витамини и минерали. Освен
Коментари Харесай

Колко картофи се вадят от декар?

Картофите са скъп източник на въглехидрати, витамини и минерали. Освен посочените изгоди, тези зеленчуци имат високи вкусови качества, което прави тяхното приложение в кулинарията извънредно скъпо. Затова доста хора, които се занимават със земеделие, избират точно този зарзават за източник на своята годишна продукция.

Ето обаче до каква степен дейно е развъждането на картофи:

Картофопроизводството може да се трансформира в доходоносна земевладелска специалност, в случай че притежавате нужните знания за тяхното вярно развъждане. Добивът на картофите зависи от следните фактори:

- състояние на почвата;

- метеорологични условия;

- степен на подготвеност от страна на стопанина;

- сортът картофи;

- болести и вредители по картофите;

- правилна грижа.

Оптималното количество придобит картоф за 1 декар земя би трябвало да бъде сред 4000-6000 кг. Минималната граница на произвеждане е 2000, като под тази стойност добитият картоф не носи доходност по отношение на вложените средства от страна на производителя. За 1 декар земя са нужни тор, препарати и посадъчен материал.

Имайки поради тези разноски, то инвестицията ще бъде възвърната и надскочена, в случай че са добити над 2500 кг картоф за един декар. Освен от количеството обаче, облагата зависи и от териториите на притежаваната земя.

Ако притежавате над 10 декара, то количеството ще ви донесе задоволителна облага и за добити 1500 кг картоф. Въпреки това, в последните години се обрисува междинният рандеман на картоф да е към 5000 кг на декар за Европа, до момента в който в България, междинната стойност е към 1500-2000 кг. Разминаванията в двете междинни стойности може да се дължи на климат, почва или метод на развъждане на картофите.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР