Картина на Амедео Модиляни с лежаща гола жена получи най-високата

...
Картина на Амедео Модиляни с лежаща гола жена получи най-високата
Коментари Харесай

Снимка на деня: Картината с най-високата оценка от специалисти

Картина на Амедео Модиляни с лежаща гола жена получи най-високата в историята оценка на експерти. Nu couché (sur le côté gauche) ще бъде препоръчана на 14 май на търг в Ню Йорк против 150 милиона $,обяви аукционната къща " Сотбис " (Sotheby`s).
" Полегнала гола (на лявата си страна) ", за която се счита, че е театралничила професионален модел, е нарисувана през 1917г., когато италианският занаятчия е на 35 години. Това е най-голямата и " най-амбициозната " му картина. Специалистите споделят, че живописното платно е образец за основаването на " нов вид голота " - дамата нормално е изобразявана дистанцирана от художника, до момента в който тук тя гледа право в фена, което е по едно и също време еротично и демонстриращо схващане за следена половост.

Картината бе показана в Фонконг а проява на интереса към Модиляни в Азия - най-вече измежду богаташите от Китай, Сингапур и Индонезия - е че през 2015г. китайският милиардер Лю Ицян заплати 170 милиона $ за една от картините от негова дръзка серия от 22 лежащи голи дами. От тази поредност в ръцете на частни колекционери са останали 9 картини. Nu couché е била закупена през 2003г. за съвсем 27 милиона $. Цените, предлагани за Модиляни, потеглиха рязго нагоре през 2010г., когато една от " голите дами " бе продадена за 69 милиона $.

Досега най-високата експертна оценка за предлагана на търг картина бе за " Алжирски дами (версия О) ", нарисувана през 1955г. от Пабло Пикасо. Тя бе препоръчана за 140 и продадена за 179 милиона $.

Най-скъпата картина, закупена на обществен търг, е " Спасителят на света " от Леонардо да Винчи. Тя бе оценена на 100 и продадена предишния ноември за 450.3 милиона $. След спекулации кой е формалният ѝ собственик и че това е престолонаследникът на Саудитска Арабия, " Ройтерс " твърди, че в този момент изображението на Исус Христос принадлежи на министерството на културата и туризма на Абу Даби и ще бъде изложена в локалния клон на Лувъра.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР