Картата на Конгреса на Алабама размива силата на чернокожите гласоподаватели, отново казват защитници на Върховния съд

...
Картата на Конгреса на Алабама размива силата на чернокожите гласоподаватели,
Коментари Харесай

Картата на Конгреса на Алабама размива силата на чернокожите гласоподаватели, казаха защитници на правата на глас пред Върховния съд във вторник в документ, който обвинява щата в „безсрамно“ противопоставяне на становище, издадено от съдиите само преди три месеца.

Претендентите към картата, представлявани от NAACP Legal Defence & Educational Fund, ACLU и други, поискаха от съдиите да отхвърлят висяща оферта от държавата за замразяване на разпореждане на по-нисък съд, което блокира картата, докато тече процесът на обжалване.

Алабама, чрез своя държавен секретар, „няма право на спиране за прилагане на карта на Конгреса, която открито противоречи на ясното решение на окръжния съд и този съд“, пишат те в своя отговор от вторник.

Адвокатите оприличиха действията на държавата с „злощастната ни история на държави, които се противопоставят на защитата на гражданските права чрез закони и практики, които, макар и неутрални на пръв поглед, служат за поддържане на статуквото“.

върховен съд ФАЙЛ ClassicStock/Архивни снимки/Гети изображения

Случаят беше внимателно наблюдаван, тъй като критиците на картата, начертана от законодателите на Алабама, казват, че действията на щата представляват открито неподчинение на разпорежданията на федералния съд, че те осигуряват повече политическо представителство за чернокожите жители на щата.

Освен това изходът от тази битка за преразпределяне – заедно с отделни висящи съдебни спорове в щати като Джорджия и Флорида – може да определи партийния баланс на Камарата на представителите на САЩ след изборите догодина. В момента републиканците имат тънко като бръснач мнозинство в камарата.

Още през юни, в дело относно по-ранна карта, разделен Върховен съд потвърди становище на по-ниска инстанция, нареждащо на Алабама – която има 27% чернокожо население – да включи втори район с мнозинство чернокожи или „нещо доста близко до него“ към своя седемместна карта на Конгреса.

Становището 5-4 беше написано от главния съдия Джон Робъртс, който привлече гласовете на колегата консервативен съдия Брет Кавано, както и на тримата либерални съдии от съда.

Но когато Алабама изготви новата си карта през юли, тя беше подложена на незабавно съдебно оспорване, тъй като щатът отново отказа да създаде втори район с мнозинство на чернокожите.

Същият състав от трима съдии, който наблюдаваше делото, преди да стигне до Върховния съд за първи път, написа, че е „обезпокоен“ от действията на Алабама по случая и обяви картата за невалидна, като нареди на специален майстор да изготви нови линии.

„Дълбоко сме обезпокоени, че щатът въведе карта, която щатът с готовност признава, че не предоставя средството за защита, което казахме, че изисква федералният закон“, пишат съдиите, двама от които бяха назначени от бившия президент Доналд Тръмп.

Тричленният съдебен състав отказа да отложи решението си в очакване на обжалване.

Сътрудникът във Върховния съд Брет Кавано и главният съдия Джон Робъртс пристигат, за да чуят речта на президента Доналд Тръмп за състоянието на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Сътрудникът във Върховния съд Брет Кавано и главният съдия Джон Робъртс пристигат, за да чуят речта на президента Доналд Тръмп за състоянието на Съюза в залата на Камарата на представителите на 4 февруари 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Лия Милис/Басейн/Гети изображения

Сега Алабама моли съдиите да се намесят отново, тъй като твърди, че нейната карта за 2023 г. преминава законови проверки, дори ако не включва втори район с мнозинство на чернокожите.

В декларация до Върховния съд на 11 септември Алабама твърди, че може да разграничи новата карта от плана, който беше анулиран миналия мандат.

Главният прокурор на Алабама Стив Маршал, републиканец, твърди, че новата карта запазва общностите на интереси непокътнати, обединявайки така наречения черен пояс на щата, наречен заради плодородната черна почва.

„Планът за 2023 г. се отклони от съществуващите линии на областите, за да обедини черния пояс, той раздели минималния брой линии на областите, необходими за изравняване на населението между областите, и направи картата значително по-компактна чрез промени във всеки район“, каза Маршал.

Той каза, че долният съд е допуснал грешка, като е изискал да бъде изтеглен втори окръг с мнозинство на черните.

„Съдът отхвърли правото на преценка на държавата да прилага традиционните принципи за преразпределяне през 2023 г., като изрично отказа да се съобрази с тях, когато не дават „правилните“ расови резултати“, каза Маршал.

Маршал поиска от съда да действа бързо, като наложи спиране до 1 октомври, за да може подготовката за изборите през 2024 г. да започне.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР