Карта: Кои държави от Близкия изток и Северна Африка имат дипломатически отношения с Израел?

...
На 15 септември се навършват три години, откакто Обединените арабски
Коментари Харесай

На 15 септември се навършват три години, откакто Обединените арабски емирства нормализираха връзките си с Израел съгласно постигнато с посредничеството на Съединените щати споразумение, известно като Споразуменията на Ейбрахам.

ОАЕ станаха едва третата арабска нация след Египет (1979) и Йордания (1994), която установи дипломатически отношения с Израел, слагайки край на 25-годишен период без такива връзки.

Бахрейн последва примера месец по-късно и малко след това преходното правителство на Судан обяви, че ще нормализира отношенията – но идеята беше отхвърлена от няколко судански политически партии и не беше финализирана. След това през декември Мароко се съгласи да установи пълни дипломатически и търговски отношения с Израел и да установи директни полети между двете страни.

Сделките, сключени с посредничеството на администрацията на Тръмп, нарушиха дългогодишния консенсус между повечето арабски държави, които поддържаха официалното признаване на Израел, трябваше да зависи от прекратяването на окупацията на палестинската територия и установяването на решение за две държави, базирано на на границите от 1967 г.

INTERACTIVE -Арабски страни с дипломатически връзки с Израел-1694669788

Египет: През 1979 г. президентът на Египет Ануар Садат подписа мирен договор с Израел, който беше договорен по време на срещата на върха на президента Джими Картър в Кемп Дейвид предходната година. Съгласно споразумението Израел ще се откаже от Синайския полуостров на Египет в замяна на пълното признаване от страна на Египет на еврейската държава и установяването на пълни дипломатически отношения. Йордания: На 26 октомври 1994 г. кралят на Йордания Хюсеин и израелският министър-председател Ицхак Рабин официално установиха мир по време на церемония, на която присъстваше тогавашният президент на САЩ Бил Клинтън. Това дойде година след мирните споразумения от Осло между Израел и Организацията за освобождение на Палестина (ООП). ОАЕ: На 15 септември 2020 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп заедно с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху подписаха споразумения с външния министър на Бахрейн Абдулатиф ал Заяни и външния министър на Емирството шейх Абдула бин Зайед ал Нахаян. Мароко: На 10 декември 2020 г., с помощта на САЩ, Израел и Мароко се съгласиха да установят пълни дипломатически и търговски отношения. Судан: Въпреки че Судан беше част от Споразуменията на Абрахам, той все още не е финализирал подписването на договор за нормализиране с Израел.

Какво представляват дипломатическите отношения между държавите?

Дипломатическите отношения между две нации включват взаимно признаване на суверенитета и правителството на другата. Това обикновено включва обмен на посланици, двустранни споразумения, икономически връзки и взаимно сътрудничество.

Дипломатическите отношения и конвенциите около тях се определят от международното право и обичаи, които са се развили с течение на времето.

Те са кодифицирани във Виенската конвенция на ООН от 1961 г.

Търговия между страните, подписали Споразуменията на Абрахам

Търговията между Израел и ОАЕ надхвърли 2,5 милиарда долара през 2022 г. и достигна 1,85 милиарда долара през първите седем месеца на 2023 г. според агенция Ройтерс.

През март 2023 г. влезе в сила споразумение за свободна търговия, подписано от Израел и ОАЕ, което премахва митата върху около 96 процента от стоките, търгувани между двете. Сделката има за цел да увеличи двустранната търговия до повече от 10 милиарда долара през следващите пет години.

Търговията с Бахрейн е била 8,5 милиона долара през същия седеммесечен период. Израел отвори посолството си в Бахрейн на 4 септември и споразумение между Израел и централната банка на Бахрейн относно финтех беше подписано няколко дни по-късно.

Израелско-мароканската двустранна търговия също се увеличи през последните три години, като Израел обяви миналата година, че иска да се насочи към годишен търговски обем от 500 милиона долара с Мароко.

Израелското правителство също обмисля признаването на суверенитета на Мароко над оспорваната Западна Сахара, за която Мароко претендира.

Как гледат арабските граждани на нормализирането на връзките с Израел?

Според резултатите от проучване, проведено от Arab Barometer, изследователска група, базирана в Принстънския университет, повечето граждани в региона на MENA отхвърлят нормализирането на отношенията между арабските държави и Израел.

В проучване, проведено между октомври 2021 г. и юли 2022 г. с 26 000 участници, живеещи в 11 гъсто населени страни от MENA, на участниците беше зададен въпросът: „До каква степен подкрепяте или се противопоставяте на нормализирането на отношенията между арабските държави и Израел?“

В девет от 11-те изследвани държави по-малко от една на всеки пет е заявила, че подкрепя споразуменията за нормализиране с Израел.

Алжирците бяха най-противопоставени на отношенията с Израел само с 4 процента в подкрепа, следвани от Египет (5 процента), Йордания (5 процента), Палестина (6 процента), Либия (7 процента), Мавритания (8 процента), Тунис (11 процента), Ирак (14 процента) и Ливан (17 процента).

Приблизително един на всеки трима мароканци (31 процента) и 39 процента от суданците подкрепят нормализирането на отношенията с Израел.

INTERACTIVE -Как арабите гледат на нормализирането с Israel-1694669783

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР