Карлово. В Карлово бяха отбелязани 141 години от избора на

...
Карлово. В Карлово бяха отбелязани 141 години от избора на
Коментари Харесай

Пловдив: В Карлово бяха отбелязани 141 години от избора на Първия градски съвет

Карлово. В Карлово бяха маркирани 141 години от избора на Първия градски съвет. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Водосвет бе отслужен в храма „ Св. Николай “ – мястото, на което е определена първата демократична администрация.
Събитията, предшествали избора на съвета и неговите първи дейности, напомни уредникът в Общинския исторически музей Калина Несторова. Цветя пред паметната плоча, отдадена на случилото се на 16 януари 1878 година, сервираха кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов, ръководителят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден ген. Пламен Йорданов, сегашни и някогашни общински съветници, кметове, доста общественици и жители.Участниците в честването минаха в тържествено шествие, водено от духовия оркестър на 61-ва Стрямска бригада, до дома на Васил Караиванов – ръководител на първия Градски съвет, пред чийто незабравим знак се поклониха.
С боен обред и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Караиванов, актуалните карловци отдадоха респект към първия ръководител на първата градска администрация.
Честването приключи с тържествено съвещание на Общинския съвет - в залата, носеща името на В.Караиванов, с присъединяване на възпитаници от филантропичната паралелка със засилено проучване на история в СУ „ Христо Проданов “ и духовия оркестър на 61-ва Стремска механизирана бригада.
Тържествената сесия откри ръководителят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, който даде думата за одобрение на кмета на общината доктор Емил Кабаиванов. Кметът благодари на ръководителя за положителната взаимна работа през годините. „ Българските общини в предишното са били в основата на българските общности в градовете и селата. Те са допринасяли, българският дух да бъде несломим и пренесен във времето на тежкото иго “, бяха част от думите на доктор Кабаиванов, който добави: „ Нека знаем своята история, да я четем непрекъснато, тъй като постоянно намираме в нея нещо ново. Тя ни дава повече мощ, с цел да вършим своите заключения и да вземаме своите верни решения в сегашното “.
Поздравление към ръководителя на Общинския съвет насочиха още бригаден военачалник Пламен Йорданов, шефът на ИМ – Карлово Мария Деянова, Лилко Бочев – притежател на компания „ Боннер “, Анита Илиева – началник на музикална школа „ Карловойс “. Изпълненията на военния духов оркестър бяха специфичен привет за всички присъстващи на тържествената сесия. Да отбележат годишнината от основаването на Първия градски съвет пристигнаха общински съветници, шефовете на карловските учебни заведения и музеи, представители на локалния бизнес, наследници на първия ръководител на градския съвет - Васил Караиванов, жители на Карлово. Пред залата бяха показани истински експонати – печати, документи, протоколи и книги от архива на ИМ – Карлово, с които са работили първите управници на града.
На 16 януари 1878 година, след тържествената работа в храма „ Св. Николай “, първите мъже на Карлово, оживели след нападенията на башибозука, учредяват първия градски съвет в страната. За ръководител на съвета е определен първият братовчед на Апостола Левски - Васил Караиванов. Сред първите задания на локалния орган на самоуправление е обезпечаването на храна и заслон за бедстващите вдовици и сираци, оживели след зверските кланета през лятото на 1877 година в Карлово.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР