Карлово ще чества Деня на народните будители с няколко културни

...
Карлово ще чества Деня на народните будители с няколко културни
Коментари Харесай

Връчват наградата Д-р Иван Богоров в Карлово

Карлово ще празнува Деня на националните будители с няколко културни прояви, измежду тях е церемонията за връчване на премията „ Д-р Иван Богоров “, с която всяка година общината удостоява български публицист или публицист за запазване чистотата на българския език. Събитието е планувано за 1 ноември, от 17.00 часа в зала „ Васил Караиванов “ на община Карлово.

Тази година в администрацията за общината постъпиха четири номинации, оповестиха от пресцентъра на общината. 

По реда на тяхното подаване първа е номинацията за Проф. Валентин Караманчев – актуален публицист, журналист, публицист, книгоиздател. Автор е на книгите „ Пролетарска  символика ”, „ Мървашки песнивец ”, „ Черешова задушница ”  и други Награден е със следните национални литературни оценки: Наградата „ Андрей Германов ” - 1984 година, Годишната премия на Съюза на българските писатели - 1986 година, Наградите „ Димитър Талев ” и „ Людмил Стоянов ” за изцяло творчество. Почетен жител на Гоце Делчев, член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските публицисти. Вносители на предлагането са Дружество на българските писатели – Карлово и Съюз на българските писатели.

 

За притежател на премията «Д-р Иван Богоров»  е препоръчан Тодор Билчев - стихотворец, създател на над 80 книги с документалистика, църковна история и лирика. Редица негови поетични книги са отдадени на родолюбието, българщината, патриотизма, вярата и любовта към майката. Автор е на стихосбирките „ Прашинки от Безкрая ”, „ Светлина в душата ми погледна ”, „ Тъга по безкрайност ”, С любов, Дух и горест ”, „ Жажда за полет ” и други Поетът е насител на редица национални литературни награди. Вносител на предлагането е Йордан Василев - ръководител на Съюза на свободните писатели, филиал Русе.

 

Третото предложение е за Галина Златарева - създател на детски книги с лирика и прозаичност, романи за възрастни, журналистика, комизъм и ирония. Стихотворенията и приказките й възпитават морални полезности у децата от най-ранна възраст, обич към езика и нюх към неговото благосъстояние и хубост. Автор е на романа „ Медальонът ” - огромно произведение за финалните битки за освобождението на българите от османска власт, на публицистичния алманах „ Васил Левски - заблуди и истини ”. Стихотворенията „ Азбука ” и „ Рождество ” са включени в учебниците за първи и втори клас. Вносител на предлагането е издателство „ Златното пате ”.

 

За влиятелната премия е препоръчан и Николай Илчевски - публицист и публицист, създател на книгите „ Записки от селската механа ”, „ Крадецът на плява ”, „ Репортажи от нищото ”, „ Металургия на думите ” и доста други. Цялото му творчество е образец за благосъстояние на речта, за потребление на всички изразни и словотворчески механизми на езика, блян да основава чиста от чуждици, богата и красива тирада. Писател, който владее речта си, извайва непредвидени метафори и облици, като се отнася с огромна отговорност към словото си. Това са характерностите на сборника с разкази „ Репортажи от нищото ”. Николай Илчевски е събитие в нашата литература. Владее богат език, построява безподобен собствен жанр и впечатлява с изразност и истинска позиция.       Вносител на предлагането е Далина Добрева, шеф на издателство „ Алитеа ”.

     

                        

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР