Карлово отбелязва 145 години от гибелта на Васил Левски. В

...
Карлово отбелязва 145 години от гибелта на Васил Левски. В
Коментари Харесай

Какво биха питали децата Левски, ако беше жив?

Карлово отбелязва 145 години от гибелта на Васил Левски. В седмицата отдадена на великия българин, учебното заведение, което носи неговото име в в родния му град, стартира часовете по български език и литература с предизвикателство към учениците.

Идеята е на преподавателка по български език и литература, с цел да се разбере до какъв брой възпитаниците се интересуват от Левски и има ли още въпроси за него, които ги вълнуват. Всеки един от учениците е трябавало да зададе по един единствен въпрос към Левски, в случай че той беше жив през днешния ден
Озода Мунавар, ученичка в СУ „ Васил Левски “: Въпросът, който най-ярко беше в мозъка ми е „ за какво “. Той не е просто независимост, той е безспорната независимост и неговият живот, който познаваме е единствено в един бележник, а не знам дали целия житейски път и цялата душа на един човек може да се побере единствено в едно тефтерче, може би ние знаем доста малко от това което той е бил Йордан Рачев: Как възприема тези, които не са последвали неговото дело, дали изпитва някакъв яд към тях и търси възмездие или някакъв метод да ги накаже, или тъкмо противоположното - ще се опита с неговите каузи и с неговите думи да опита да ги убеди.
По традиция възпитаници от карловсокото учебно заведение възпроизведоха моменти от живота и делото на Левски. Тази година спектакълът, който бе озаглавен „ И сърните пият вода от стъпките му “ бе извънредно трогателен и докосна сърцата на жителите и гостите на града. За първи път в ролята на Левски се превъплъти Мариян Томов
Мариян Томов, възпитаник от 12 -ти клас в СУ „ Васил Левски “: Усещането е необикновено мъчно е да се опише с думи, усещам се доста горделив от това, че съм българин. Посланието което носи облика на Левски е единение, всички българи би трябвало да сме единни макар компликациите в живота.
Според преподавателите учениците носят в себе си както българското, по този начин и човешкото. Показателно в това отношение е, че с горделивост почитат клетвата, която са дали, приемайки родното си учебно заведение за собствен нравствен дом
Елена Присадова, учител по български език и литература: В клетвата има обръщение за човечност има обръщение за странене от леност, за обучение. И нещо доста значимо с чест да се носи длъжността потомък на Апостола. Онова което значи отговорност, значи осъзнаване, това което значи търсене да продължиш нещо, което е скъпо.
В Карлово кулминационната точка на отбелязването на 145 години от обесването на Левски е на 19-и февруари с възпоменателния протест поклонение пред паметника в родния му град.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР