Кърлежите съществуват от милиони години, но се увеличават случаите на

...
Кърлежите съществуват от милиони години, но се увеличават случаите на
Коментари Харесай

Инфекционист: Огнищата на кърлежи се увеличават

„ Кърлежите съществуват от милиони години, само че се усилват случаите на огнищата на кърлежите измежду местата, които населяват хората . Промени се климатът, който благоприятства тяхното развиване. Точно по тази причина има от ден на ден ухапвания. “

Това сподели за Euronews Bulgaria проф. Георги Попов - шеф на Клиниката по инфекциозни заболявания на УМБАЛ „ Софиямед “.

 

Лаймската болест е не по-малка зараза от COVID-19, просто се популяризира по-бавно . Болестите от кърлежите се предават постепенно, само че откогато го следя това заболяване от 90-те години у нас до наши дни, то фрапантно нараства преместването на тези заболявания.

Процентът на кърлежите с такава болест нараства, те го предават на поколенията си и стават от ден на ден. Не всяко захапване обаче е обвързвано с преместване на болест , само че в последните години това става все по-често.

Кърлежът е по този начин организиран, че има едни резци, които порязват кожата като с бръснарско ножче, а по-късно с хоботчето си се храни през прореза.

Всеки субект има разнообразни форми на живот, нимфите са най-гладни. Те не се усещат, тъй като при разреза и по-късно забождането на хоботчето отделят анестезиращи субстанции, след това отделят циментоподобни субстанции, които затварят раничката и по този начин. Тук както при комарите можем да кажем, че единствено женските хапят, мъжките единствено оплождат.

Рядко се вижда ухапването, вижда се единствено почесване нормално или лека издутина, която хората неглижират.

По принцип най-много хапят нимфите, които са доста мънички и вероятността човек да ги види е доста дребна. Те се хранят, падат и не престават развиването си.

Симптомите на заболяванията от тях са нетипични. Те са по кожата, нервната система, сърдечно-съдовата система. За кожата се появяват петна като с очи, това без подозрение е лаймска болест. Зачервяване по ушите също има или дланите на ръцете стават като хартия. 

Сърдечните проблеми са свързани с нарушение на сърдечния темп.

Има и ставна вдървеност заран при ставане. И неврологични затруднения - изтръпване на крака.

Трудна е диагностиката на лаймската болест , в доста от случаите хората нямат симтоми първоначално и не знаят, че са ухапани от кърлеж. Лечението в ранните етапи е елементарно, само че не е невероятно да се лекува и в по-нататъшните етапи.

Най-лесно е да се излекува след захапване, с антибиотици. По-късно схващането в моята школа е лекуване с венозен антибиотик, с високи дози - дълго време. В класическата медицина единствено антибиотиците лекуват това инфекциозно заболяване. Почти всички антибиотици имат сензитивност към него.

Има и лекуване с нетрадиционна медицина.

Бих споделил, че над 95% от хората могат да се излекуват - зависи от стадия.

При всички случаи диетите са в интерес на лекуването, само че не лекуват. Примерно за 28 дни колкото е лекуването с антибиотик, в идващите 40 дни, когато изчакваме да забележим резултата човек може да не яде доста въглехидрати, да се лекува със характерни билки - lime herbs и също има и други способи.

Много постоянно в последно време се развиват и ко-инфекции след заболяване от лаймската болест, които нанасят още по-големи вреди на организма от лаймската болест.

Профилактиката е два типа - характерна и неспецифична. Първата е имунизацията, внедрява се нова ваксина сега. Втората е главната. Първо - доста деликатно да се посещават места в гористи местности. Там би трябвало да се коси тревата. Репелентите - химически или естествени също оказват помощ. Има и билки, които отблъскват кърлежите.

 

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР