Кърлежи ни полазват на гробищата. След Задушница много хора се

...
Кърлежи ни полазват на гробищата. След Задушница много хора се
Коментари Харесай

Кърлежи ни полазват на гробищата!

Кърлежи ни полазват на гробищата. След Задушница доста хора се оплакват, че са нахапани от кръвосмучещите паразити, сигнализира пред вестник „ Телеграф “ някогашният началник на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантаджиев.

„ Има ли бездомни кучета, които вървят да се възползват от храната, оставена след Задушница, тогава доста се усилват и ухапаните, и случаите на болни. Това се случва лятно време, когато е доста топло и влажно. Спасението е косене и напръскване против кърлежите “, прецизира той.

По думите му груба неточност е, че хората не вземат антибиотик със свалянето на паразита. Ако човек е ухапан в парк, където над 20% от кърлежите са носители на инфекции, при отстраняването му би трябвало да се вземе антибиотик. Възрастните би трябвало да одобряват две таблетки доксициклин, а на децата се дава макролиден антибиотик. Те се одобряват еднократно. Това понижава повече от 10 пъти вероятността от предаването на лаймска болест и марсилска тресчица, както и две други инфекции, излъчени от кърлежи – ерлихиоза и анаплазмоза, отбелязва професорът.

Първите кръвосмучещи паразити в нашата страна се появят при среднодневни температури над 5 градуса, което значи, че към този момент щъкат в парковете. Ако паразитът се смъкна до 12 часа от впиването, може да не ни болести, даже да е притежател на инфекции. Когато се отстрани мястото на захапване не трябва да се маже с йод или риванол, тъй като тези оцветяващи разтвори пречат да се следи мястото на ухапването за зачервяване, предизвести професорът.

Данните демонстрират, че за предходната година близо 300 българи са болни от инфекции, излъчени от кърлежи. До момента са регистрирани 20 случая от началото на годината. 8 души са се разболели от ку тресчица, а 12 души са с лаймска болест, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР