Карл Юнг, швейцарският психолог и психиатър, е един от основателите

...
Карл Юнг, швейцарският психолог и психиатър, е един от основателите
Коментари Харесай

Защо човешката неосъзнатост е злo според Юнг

Карл Юнг, швейцарският психолог и психиатър, е един от създателите на аналитична логика на психиката и също по този начин създава концепцията за груповото неопознаване. Юнг упорства, че неосъзнатите аспекти на човешката душeвност играят основна роля във образуването на личността и определянето на нашите дейности.

Той счита, че неосъзнатото има огромен капацитет за личностно развиване и творчество.

Едно от главните понятия в теорията на Юнг е " сенката ". Сенката съставлява тези аспекти на нашата персона, които не признаваме или отхвърляме. Това са най-често отрицателните или неуместни качества, които считаме, че не ни принадлежат. Юнг обаче упорства, че тези неосъзнати аспекти би трябвало да бъдат признати и интегрирани в нашия свят. Вместо да ги потискаме, би трябвало да ги изследваме и разберем по какъв начин те ни въздействат.

Според Юнг неосъзнатостта има огромен капацитет. Когато се занимавате с процеса на осъзнаване на нашите неосъзнати аспекти, те се трансформират в скъпи запаси. Това може да докара до по-голямо самоусъвършенстване и основаване на нови благоприятни условия за развиване.

 Неосъзнатостта е злo

Друг аспект на Юнговата доктрина е " архетипите ". Архетипите са универсални символни облици, които означават в груповото неосъзнаване на човечеството. Те се показват посредством легенди, митове, сънища и изкуство. Юнг смяташе, че архетипите са връзката сред неосъзнатите аспекти на нашата душeвност и съзнателният ни опит. Те не дават алегоричен език за проучване и изложение на неосъзнатите аспекти на себе си.

Злото в света се дължи на обстоятелството, че човек е безнадеждно несъзнателен - Карл Густав Юнг.

Карл Густав Юнг е непосредствен помощник на Зигмунд Фройд от 1907 до 1912 година

Човешката неосъзнатост обаче може да се преглежда и като " злато " в смисъла, че съдържа скрити съкровища и капацитет. Когато сме отворени към своите неосъзнати аспекти и се ангажираме с тях, можем да открием нови източници на ентусиазъм, креативност и саморазбирателство. Юнг смяташе, че това е методът да се реализира цялостна устойчивост и самостоятелно развиване.

 Осъзнатост

Въпреки това би трябвало да бъдем деликатни, че неосъзнатите аспекти могат също да доведат до спорове и противоречие в нашата витална действителност. Те могат да повлияят на нашите връзки, да вземат решения и държанието ни. Затова е значимо да развием осъзнатостта и да работим с тези аспекти по уравновесен и градивен метод.

Защото човешката неосъзнатост е злато съгласно Юнг, тъй като в нея се крие капацитет за самоусъвършенстване, креативност и целокупност. Когато се включим с нашите неосъзнати аспекти, отваряме вратата за нови благоприятни условия и надълбоко знание на себе си. Съчетавайки осъзнатост и неосъзнатост, можем да създадем по-балансиран и изпълнен живот.

Вижте още: Какво споделят сънищата ни съгласно Юнг.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР