Карл Юнг, известен швейцарски психолог и психиатър, разработва множество теории,

...
Карл Юнг, известен швейцарски психолог и психиатър, разработва множество теории,
Коментари Харесай

Концепцията за колективното неосъзнавано според Юнг

Карл Юнг, прочут швейцарски психолог и психиатър, създава голям брой теории, свързани с човешката душeвност и развиването на личността. Една от неговите основни концепции е концепцията за груповото неосъзнавано.

Според Юнг груповото неопознаване съставлява съвкупността от несъзнателни аспекти на душeвността, които се споделят от хората в една просвета или общественост. В тази публикация ще разгледаме детайлности за концепцията за груповото неопознаване съгласно Юнг и нейното значение за разбирането на човешката душeвност.

Архетипите и груповото неопознаване

Юнг има вяра, че груповото неопознаване е обвързвано със съществуването на архетипи - универсални символни показа за избрани хрумвания и облици. Архетипите са наследени от предците ни и са част от общата психическа приемственост на човечеството. Те се показват през легенди, религиозни знаци, митове и сънища. Юнг допуска, че архетипите са корените на груповото неопознаване и че те въздействат на държанието и усещането на хората.

Колективното неопознаване и културата

 Концепцията за груповото неосъзнавано съгласно Юнг

Юнг смята, че груповото неопознаване се образува и развива посредством културата и общностите, в които хората живеят. Символите, митовете и традициите, които се предават от потомство на потомство, играят ролята на културни кодове, които дефинират по какъв начин хората възприемат света към тях. През груповото неопознаване хората споделят общи знаци и смисли, които ги свързват и оформят техния опит.

Колективното неопознаване и самостоятелната душeвност

Въпреки че груповото неопознаване е общо за цялата просвета или общественост, Юнг също акцентира самостоятелната връзка с неопознатото. Той твърди, че груповото неопознаване оказва въздействие върху самостоятелната душeвност и че архетипите могат да бъдат задействани в персоналния опит посредством сънища, мечти и кризови обстановки.

Осъзнаването на груповото неопознаване

 Концепцията за груповото неосъзнавано съгласно Юнг

Юнг предлага самостоятелно самоизследване и осъзнаване на неопознатите аспекти на душeвността посредством процеса на индивидуация. Това включва деликатно проучване на личните сънища, мечти и съзнателни асоциации, както и приемане на знаците и митовете, които имат значение за индивида. Чрез осъзнаване на груповото неопознаване, индивидът може да реализира по-голяма целокупност и баланс в душeвността си.

Концепцията за груповото неопознаване съгласно Карл Юнг съставлява връзката сред несъзнателните аспекти на душeвността и културата. Юнг акцентира ролята на архетипите и тяхното въздействие върху самостоятелната и груповата душeвност.

Разбирането на груповото неопознаване може да помогне на индивидите да се развият и порастват като цялостни персони. Индивидуалното самоизследване и осъзнаването на неопознатото са значими стъпки към постигането на баланс и естетика във вътрешния свят на индивида.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР