Кърджали. С над 624 млн.лв. от Оперативна програма Региони в

...
Кърджали. С над 624 млн.лв. от Оперативна програма Региони в
Коментари Харесай

МРРБ: Над 43 млн. лв. се инвестират в община Кърджали чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Кърджали. С над 624 млн.лв. от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година до края на 2020 година ще възобновим и преоборудваме 80% от образователните заведения в страната. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която откри реновираната Професионална гимназия по селско и горско стопанство в град Кърджали. В образователното заведение са вложени 1,3 млн.лв. от оперативната стратегия, с които са основани условия за даването на професионално обучение в областта на селското и горско стопанство. По плана е освежен сградният фонд и са доставени нов образователен лек автомобил и образователен трактор от най-ново потомство за професионално образование на възпитаниците на учебното заведение. Извършени са строително-монтажни работи за въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост и довършителни работи в постройката на образователното заведение.
Зам.-министър Николова означи, че обновените учебни заведения са забележимият резултат от целенасочената политика на страната в поддръжка на образованието. „ Обектът демонстрира нашите старания, които влагаме за развиване на децата и по-добрите условия за работа, познания и резултати, сподели тя. По думите на зам.-министър Николова обновяването на професионалните гимназии е с главен фокус, тъй като се подкрепя образованието на фрагменти във значими браншове на стопанската система, с цел да се реализира по-висок напредък в страната.
Гост на събитието бе и регионалният шеф на Кърджали Никола Чанев. Той означи, че обновеното учебно заведение демонстрира уговорката на страната към образованието – сферата, в която дейностите на държавното управление са най-видими, и подсети, че с изключение на ремонт на просветителната инфраструктура, от 1 януари следва и нарастване на учителските заплати с 20%. В бюджета са заложени и 500 млн. лева повече за общините, с което държавното управление потвърждава, че се грижи за локалните управляващи без разлика в общините и „ неприятни “ или „ положителни “са те.
В Кърджали зам.-министър Николова откри и осведомителна акция за разпространение на вложенията в туризма и градската среда, предоставяни посредством финансови принадлежности по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020. В нея участваха специалисти от министерствата на районното развиване и благоустройството, на културата и на туризма, кметът на община Кърджали, регионалният шеф и други
Зам.-министър Николова осведоми, че посредством Фонд на фондовете, Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 и Фондовете за градско развиване обезпечават над 220 млн.лв. за Южна България под формата на нисколихвено кредитиране. Кредитите се отпускат от Обединение ДЗЗД „ Фонд за устойчиви градове “, което включва ОББ, Фонд ФЛАГ, Фонд за стабилно градско развиване и Българска консултантска организация. Те са за планове в региона на възстановяване на градската среда и инфраструктурата, в това число развиване на културната инфраструктура, противоречивата база, енергийна успеваемост на просветителната инфраструктура, като саниране на училищен и студентски общежития, възстановяване на системите за градски превоз. Важен акцент е обновяването на туристически обекти посредством консервация. Допускат се и интегрирани туристически планове посредством социализация на обекта, довеждаща инфраструктура, настанителна база и други, носещи доходи. „ Финансирането дава опция за тясно обвързване на бизнеса и обществения бранш за значими планове – посока за развиване на стопанската система – туристически обекти, реституция, консервация “, съобщи Николова. Тя уточни, че област Кърджали има неповторими естествени и исторически забележителности, които могат да се възползват от програмата, с цел да притеглят още повече туристи и да прибавят повече доходи от туризъм.
Пред публицисти заместник-регионалният министър разяснява, че по линия на Оперативна програма “Регионално развитие” в региона се влагат над 43 млн. лева, като се обновяват просветителните институции, градската среда и се санират публични и частни здания. Отделно са вложенията в пътна инфраструктура. Тя обърна внимание, че община Кърджали търпи и финансови корекции заради пропуски в провеждането на публични поръчки. „ Търсим решение, което е обвързвано със съблюдаване на разпоредбите и инструкциите от всички общини. Трябва да се съблюдават правилата за положително ръководство “, съобщи тя.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР