Кърджали. Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм Св.

...
Кърджали. Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм Св.
Коментари Харесай

Кърджали: Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм „Св. Успение Богородично“ от отец Боян Саръев

Кърджали. Празнична Литургия за Петдесетница беше отслужена в храм „ Св. Успение Богородично “ от отец Боян Саръев в квартал „ Гледка “ в Кърджали, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ от Кърджали. Отец Саръев разкри в тържественото си поучително слово същността на Петдесетница като ден, който се смята за рожден ден на църквата на Исус Христо.
Ето какво сподели той: „ Братя и сестри, това е превъзходен празник от историята православната черква, а точно слизането на Светия дух над вярващите. Това събитие е разказано в Апостолските действия четвърта глава, от първи до четвърти стих. Днешната света неделя се назовава също Света Троица, тъй като на този ден се демонстрира Св. Троица и делото на спасението на човешкия жанр е в ръцете на Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети. В моята проповед през днешния ден в резюме ще спра внимание върху три съществени въпроса. Кога слезе, по какъв начин слезе и по какъв начин се демонстрира Св. Дух? Когато Исус Христос изведе своите възпитаници на Елеонската планина и преди да се възнесе, им сподели да не се отдалечават от Йерусалим и да чакат да се облекат със мощ от горната страна. „ И ще ми бъдете очевидци в Ерусалим, и по всички лимити “. След това той се възнася и учениците Христови седят в селската връхнина и там обитават в молитва, дружно с Богородица, децата на Йосиф и някои други, като Никодим. Тогава всички чуха извънреден тон. Този звук трябваше да е от криле на ангели или на херувими “, сподели Отец Саръев и разясни, че Св. Дух се вселил във всеки от присъстващите, и те са почнали да приказват на разнообразни езици.
„ Това е деня на еврейската Петдесетница – когато небето се отваря и Божия дух посещава хората, които са в непорочност. Така и става с почитателите на Исус Христос, които стартират да приказват всички непознати езици. Сърцата им бяха разтворени, както цветята разцъфват, с цел да одобряват Св. Дух. Апостолите се били разбягали и скрили, а на Петдесетница те към този момент са напълно други, по тази причина първата Петдесетница се смята за рожденния ден на църквата “, означи отец Боян Саръев и добави, че възбраните не могат да спрат разпространяването на учението. Той съобщи, че пророческото обръщение за църквата е, че тя ще преживее огромни тествания и единствено със силата на Свети Дух ще могат да отидат при други нации с непознати езици, с цел да могат да проповядват на техния роден език на тези нации.
„ Апостол Петър трикратно се отхвърли от него като споделяше, че не познава този човек, а на света Петдесетница с дръзновено сърце той произнася тирада и пленява 3000 сърца за вярата, по тази причина и първата Петдесетница се смята за рожден ден на Христовата черква. Преобразени от Светия Дух те шестват по земята, стават чудеса, където минават апостолите, заболели и прокажени се изцеляват, мъртви възкресяват, и постоянно там, където те отидат, стават чудеса. Никой не може да ги спре, Господ беше приключил своето чудно ден дело и беше изпратил Светия Дух, който преобрази и прекатурна душите и сърцата на милиони хора, на цели нации. Нека честваме през днешния ден слизането на Светия Дух да му се помолим за благослов “, приключи отец Боян Саръев и прикани всички на смирена молитва към Св. Троица. На обед беше направено освещение с водосвет и бе предоставена празнична софра, в която участваха енориашите и гостите на празненството.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР