Кърджали. Борис Дрангов е и ще бъде България, докато я

...
Кърджали. Борис Дрангов е и ще бъде България, докато я
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: Полк. Борис Дрангов е и ще бъде България, докато я има

Кърджали. Борис Дрангов е и ще бъде България, до момента в който я има. Това сподели зам. – ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на представянето на книгата „ Азъ служихъ при Дранговъ “ на Kрасимир Узунов в Кърджали, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " . " Винаги доста се вълнувам за славната българска войска, за славните офицери, за хората, които са водили елементарни хора, които са оставяли мотиката, оставяли са ралото и са тръгвали, с цел да пазят България ", сподели Караянчева. По думите ѝ като проклинание звучат думите на великия възпитател, педагог, лидер през днешния ден, към този момент 145 години след рождението му. " Гробът на Дрангов под вековния орех в дребната скопска църквица " Св. Димитър " от дълго време е премахнат, с цел да не смущава делника на всички, които оттук и отвъд границата не помниха, че преди да бъдат търговци, политици, поети, инженери, лекари, свещеници са просто българи ", сподели още тя. По думите ѝ духът на Дрангов и гръмотевичният му глас не престават да ни раздрусва, окуражава и ни влива от силата и волята си.
Дрангов става любим на ориста, войската и народа на България. Именно Дрангов дава името си на повече от 400 Дрангови комитети, пръснати по земята на победена, само че не и унизена България в годините след Ньой 1919 година, сподели още зам.-председателят на Народното събрание.
По думите ѝ името на полк. Дрангов остава подвластно на политическите декрети и забрани, нищо че животът му продължава едвам 45 години. " Любовта му към България и мъченическата земя на поробена Македония ще го накарат да избере пътя към гибелта във фронтовите окопи при тихата работа в щаба на настоящата войска ", сподели още Караянчева.
" Дрангов има любовта и поклонението на България. Докато я има България, до момента в който измежду изгорялото от южна горещина Петричко поле разпилява води Дранговата чешма и всеки, който се наведе да отпие силата и водата ѝ и прочете надписа " На падналите юнаци от 5-ти Македонски полк ", до тогава ще го има и Дрангов. Защото Дрангов е България ", съобщи Караянчева.
Деница УЗУНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР