Кардиологът д-р Цветан Ценков е новият кмет на община Видин.

...
Кардиологът д-р Цветан Ценков е новият кмет на община Видин.
Коментари Харесай

Д-р Цветан Ценков: Видин има всичко необходимо, за да се превърне в Перлата на Дунава

Кардиологът доктор Цветан Ценков е новият кмет на община Видин. Той е приключил Медицинска академия в София. Заместник-председател е на Асоциацията на частните лечебни заведения. Пет години е работил в Либия. Народен представител е бил в 39-тото Народно събрание. Бивш член на УС и Надзорния съвет на НЗОК. Издигнат бе за кмет от Местна коалиция " Съюз на демократичните сили (НДСВ, Нова опция, ЗНС, Български земеделски народен съюз, БДСР) " и завоюва на балотаж против досегашния градоначалник Огнян Ценков (ГЕРБ). 
Г-н Ценков, от каква смяна имаха потребност видинчани, избирайки вас за кмет?
Интересен въпрос задавате. Вижте, обстановката във Видин от години е общо взето следната. Това е един от най-хубавите и исторически значими български градове. На всичкото от горната страна е на извънредно основно място за страната. Той обаче последователно се стопи до към 40-50 хиляди индивида. Над 25 000 млади фамилии са отвън границите на страната. Това, което прави усещане на всички видинчани, е неналичието на работни места и естествена градска среда. Тоест, от нашите налози се заплащат големи средства за непорочност, озеленяване, поддръжка на междублоковите пространства, улична инфраструктура, за спортни площадки, за развиване на спорта - главно детския спорт. В същото време нещата са очевидно зле. Затова хората откакто пробваха и партийни кандидатури, и всевъзможни други, взеха решение да заложат на един човек като мен, който от 20 години хем е в политиката, хем се пробва с гражданските общества да направи нещо положително за района. С моите сътрудници съм основал две нестопански сдружения. Едното е отпреди 10-тина години - " Бъдеще за Северозападна България ". Второто е отпреди 4 г.-   " Единни за смяна ". Аз персонално считам, че този град има друга орис и към този момент виждам, откакто съм към този момент от към 18 работни дни в общината, какъв брой доста проблеми има да се решат, с цел да тръгне напред. Кое е в действителност най-важното!? Оказа се, че не е повода в една или друга политическа партия, тъй като това, което аз виждам, като определен от локална коалиция отпред със Съюз на демократичните сили, е голямото предпочитание да настане смяна към по-добър живот на хората, а Видин да се трансформира в един от бъдещите индустриални центрове на страната. Това го разбрах от диалозите си в съвсем всички министерства, с които съумях да се видя – със чиновниците на министър-председателя, с двама от българските президенти.
Това ли е другата орис на Видин?
Аз виждам нещата в две-три направления. Видин да се трансформира в едно съвременно място за живеене, тъй като има всички условия. Да се трансформира в действителност в Перлата на Дунава и да се развива един съвременен балкански, даже европейски туризъм. Има такива условия и по водния, и по историческия туризъм. Има минерални извори. Каквото се сетите, всичко във Видин го има в доста. Разбира се, индустриализация на града, още повече на Видин не би трябвало да се гледа единствено като български, а като европейски район. Неслучайно сега приготвяме две еврозони. Едната е Унгария-Румъния-Сърбия-България с център Видин. Втората е сред баварските общини и Видин, като една от най-обезлюдяващите общини на България. Но на първо място би трябвало да се вкара ред в системата на ръководство. Виждам едни големи отговорности, едни големи каузи, които висят по всички европроекти, само че това са си наши вътрешни проблеми, които занапред ще гледаме.
Видин в действителност има доста корекции по европейски планове – на обща стойност близо 3 млн. лева Как ще процедирате, дали има късмет да спечелите каузи?
Даже недоумявам за какво с такава безочливост предходният градоначалник приказва, че общината е финансово постоянна. Ще ви кажа единствено за пречиствателната станция. До 20 октомври би трябвало да се платят към 4 млн. лева плюс едно дело, което най-вероятно ще отиде във Върховен административен съд. То е още на равнище Административен съд - за 1,5 млн. лева неустойки. Така че единствено там са към 5 млн. лева Имаме и наказания, наложени от Министерство на околната среда и водите. Това е единствено по единия план. За площада имаше две благоприятни условия - или да платим и да търсим посредством изпълнителя наказателна клауза за неспазване на периода по плана. С ОСЕС (Изпълнителна организация „ Одит на европейските средства “ – б.р.) сме в диалози, с цел да забележим там каква глоба ще наложат, тъй като гаранцията по плана, заложена от изпълнителя, няма да стигне. За другите шест плана, за които имаме каузи във Върховен административен съд, не желая да влизам в детайлности, само че и там тежестите са в размер на няколко милиона.
Именно за площада и изчезнали пари споменавате по време на съвещанието в края на ноември, какво визирахте?
Визирах, че не доближаваше сумата от 400 000 лв., която трябваше да платим в края на плана при изтекли периоди за осъществяването. Взехме я от фонд ФЛАГ и сега вършим всичко допустимо да върнем парите, с цел да бъдем финансово изрядни. Това са вътрешни проблеми и ние се опитваме да ги решим някак, само че те не са сътворени от моите сътрудници, а от предходното управление. А другата алтернатива беше да не платим, да кажем: " Това не ни интересува " и Видин да пострада с над 12 млн. лева по този план.
Успяхте ли да извършите рекапитулация за задълженията, или е рано още?
Не е рано. Ние сме създали всичко допустимо при започване на другата година община Видин да влезе за повсеместен одит при Сметната палата, какъвто не е юридически от 2005 година, с цел да се видят всички неща едно към едно.
А преди одита каква демонстрират данните за дълга?
Това, което мога да кажа самоуверено, е че изобщо не става въпрос за финансов постоянна община. Има много висящи неща, които занапред би трябвало да се изчистят по правосъден ред. Така че дано си мине цялостният одит и ще излезе цялата истина.
На какъв стадий е планът ви за непорочност на въздуха?
Начален. Вече имаме диалози с Министерство на околната среда и водите. Този план е доста значим за Видин, тъй като ще касае над 5000 фамилии.
В същото съвещание споделяте една своя „ еретична “ мисъл – че не сте определен за кмет, а за пръв прислужник на видинчани, за какво еретична?
Защото е по този начин. Някои си мислят, че като станат кметове, е огромна работа. Напротив, това е доста работа в интерес на хората. И този, който не го схваща, не е за този пост.
Какви ще са целите ви в ръководството?
Да възстановим реда в ръководството. Да възстановим достолепието на този град и за него да се приказва с достолепие, а не по този метод, по който до момента. Видин го заслужава.
Направихте ли към този момент измененията в администрацията, окомплектовахте ли екипа?
Тепърва ще създадем структурна смяна. Нормално ли е в общината толкоз години да няма мощно звено по бюджет и финанси!? Може ли една страна да съществува без министерство на финансите!? Това е обстановката тук. Затова ще предложа напълно нова конструкция, която ще бъде подредена както би трябвало.
Предвид, че сте кардиолог по специалност, каква диагноза бихте сложили на общината, тя в какво здравословно положение е?
Аз го споделям по различен метод. Видин е една прелестна, млада, хубава мома, на междинна възраст, която би трябвало да се изкъпе, оправи, облече, нагримира или нашминка по сръбски, с цел да почне да притегля туристи и вложители. Ето, при мен сега има една госпожа. Дъщеря й работи за връзките на Катар. Едни американци и англичани лятото са минали през Видин. Възхитени са и желаят да вършат нещо тук. Видин има голямо бъдеще, в случай че се захванем с него и престанем да го точим по каквито и способи да си визиите. Това се случва - от сметището, през озеленяването, до пазарите и гробищните паркове. Отвсякъде текат средства непозволено, само че това не е моя работа, има си контролни органи, те да си вземат решение нещата както би трябвало по закон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР