Кардиологът д-р Петър Лазов, който екип на NOVA уличи, че

...
Кардиологът д-р Петър Лазов, който екип на NOVA уличи, че
Коментари Харесай

Лекарят, поставял стентове без нужда, с 57 000 лв. заплата

Кардиологът доктор Петър Лазов, който екип на NOVA уличи, че поставя стентове на здрави хора, фактически е взимал 57 000 лв. заплата. Това призна шефът на болничното заведение в Пазарджик Васил Вълчев, като добави, че не вижда никакъв проблем във високата сума.

Във втората част на следствието стават ясни още от скандалните афери в пазарджишкото здравно заведение.

Преди седмица стана ясно по какъв начин в държавната болница в Пазарджик сестрите стачкуват поради мизерните си заплати, а един доктор получава месечна заплата от 57 000 лв.. Огромното заплащане лекар Петър Лазов си докарва с огромния брой стентове, които слага даже на здрави пациенти. Директорът на болничното заведение Васил Вълчев изясни, че по негово предложение Съветът на шефовете е направил контракта на кардиолога подобен, че да взима огромни пари.

„ Аз не ги давам. Той си ги е изкарал ”, съобщи Васил Вълчев.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев призна, че това е прегледен образец за източване на Касата и корист със здравето на пациентите.

„ За следващ път потвърждава, че в основата на казуса на една болница стои методът, по който тя се ръководи. Той носи отговорност за всичко, което става на територията на болничното заведение ”, съобщи доктор Дечо Дечев.

Във връзка с въпрос какъв брой пари се източват на година от НЗОК, шефът на Кардиологичната болница „ Света Екатерина “ проф. Генчо Начев разясни, че междинната цена на един стент е 1000 лв. и всяка процедура по слагането на подобен излиза към 3500 лв..

„ Като имате поради, че се слагат към 50 000 стента годишно. Информацията е обществено известна, че в това число се провежда превоз на такива заболели, вървят по села и паланки, събират ги с микробуси, с цел да ги извозват. Ръстът на слагането на стентове беше голям и в пъти по-голям по отношение на предходни интервали ”, изясни доктор Дечев.

Проверка на Здравната каса единствено за първите 2 месеца на годината откри нарушавания при 10 пациенти. Специализираната прокуратура към този момент назначи сложна инспекция по случая Пазарджик, по която съответни задания са предоставени на четири разнообразни държавни органи.

След лъчение на следствието в NOVA позвъниха десетки пациенти, потърпевши по същия метод от пазарджишкия кардиолог. Един от тях е бил на косъм от гибелта. Освен че не се е нуждаел от слагане на стент, скандалният доктор му е сложил подобен без да му каже, заблуждавайки го, че просто му прави коронарографско проучване.

Източник: nova.bg

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР