Карайте отговорно! днес не е клише, а тревожен призив, който

...
Карайте отговорно! днес не е клише, а тревожен призив, който
Коментари Харесай

Септември 2020 г. е по-смъртоносен на пътя от септември 2019 година

" Карайте отговорно! " през днешния ден не е факсимиле, а обезпокоителен апел, който Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) насочва към всички на пътя! Поводът е стряскащата статистика на Министерство на вътрешните работи, съгласно която единствено за първите 7 дни на септември са станали 141 пътно-транспортни катастрофи, в които са починали 16 души, а 168 са били ранени. Това е нарастване по отношение на същия интервал на 2019-а, като изключително ужасяващо е това, че изгубилите живота си за 7 дни, са с 9 повече!

Фактите подсказват, че в случай че наклонността от първата седмица на септември се резервира, месецът може да влезе в най-мрачните статистики. Увеличаването на трафика след отпадането на главните ограничавания поради COVID-19 и потребността и желанието за пътувания без подозрение способстват за възникването на повече произшествия. Но измежду факторите са още държанието на някои водачи, които подценяват обстановката, надценявайки опциите си, както и проблемите с пътната инфраструктура.

Още през април ЕЦТП сигнализира, че макар намаляването на трафика поради COVID-19, се следи наклонност за увеличение на тежките произшествия с жертви и ранени. Тогава посочихме няколко аргументи за това, в това число желанието за освобождение на напрежението посредством изява на пътя. И апелирахме за повече предварителна защита.

Сега ЕЦТП приканва за засилен надзор по пътищата, изключително с оглед началото на образователната година, както и за незабавен мониторинг на пътната мрежа в България. Оценката на риска във връзка с инфраструктурата е фактор, който ще предизвика положителна смяна, резултатът от която ще са понижаване броят на пътно-транспортните катастрофи, на починалите и на ранените.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР