Карантината за заразените с COVID-19 у нас вчера официално бе

...
Карантината за заразените с COVID-19 у нас вчера официално бе
Коментари Харесай

За кой ще важи намалената карантина? Здравните власти съвсем се объркаха

Карантината за инфектираните с COVID-19 у нас през вчерашния ден публично бе понижена от 14 на 10 дни, а тази за контактни лица на 7 дни. От последната заповед, обаче не излиза наяве дали това ще важи за към този момент карантинираните. На този въпрос разнообразни отзиви дават и здравните управляващи.

Според основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев понижената карантина за COVID-19 няма да важи за тези, които към този момент са получили разписание за такава. Дните ще бъдат съкратени единствено на тези, които занапред ще се карантинират и ще получат позвъняване от РЗИ, сподели той тази заран пред Нова.

На друго мнение, обаче е проф. Ива Христова, която пред Българска национална телевизия съобщи, че новото предписание ще важи и за към този момент заварените случаи.

„ Проучвания демонстрираха, че след седмица няма обособяване на инфекциозна РНК - т.е. това, което прави теста позитивен, не е това, което може да ни болести “, сподели още тя.

Шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев пък сподели, че този въпрос ще се взема решение през днешния ден.

Той разяснява, че столичната РЗИ се е свързала с ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и има към този момент лист на контактните му лица. Те са общо 28.

То посочи, че за лицата със приключен имунизационен развой и с бустерна доза, карантината става 5 дни. Те би трябвало да си направя тест след 72-рия час, резултатът автоматизирано се нанася в системата и карантината им се понижава.

„ За президента това е до 16 – тогава да падне неговата карантина “, означи доктор Данчо Пенчев.

„ РЗИ смята 11 януари за датата на в началото събитие и от 11 стартират да оперират със периоди и дейности, описът на контактните лица също е подаден на 11 “, посочи шефът на РЗИ – София.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР